Straffer småbedriftene

Publisert: 10. november 2008 kl 08.44
Oppdatert: 11. november 2008 kl 15.42
Administrerende direktør Terje Aass i familiebedriften Aass Bryggeri har skrevet brev til statsministeren og finansministeren. Aass mener regjeringen straffer småbedriftene i jakten på rike privatpersoner.

- Det som skjer nå er grotesk, sier Aass til Aftenposten. Terje Aass planlegger å overføre sitt eierskap i det tradisjonsrike bryggeriet i Drammen som hans oldefar overtok i 1860, til sine to barn. Etter reglene for arveavgift i 2008 skal barna betale 2,4 millioner kroner. Med opplegget regjeringen foreslår for 2009 øker arveavgiften til 7,5 millioner.

- Overdragelse av bedrifter er ikke å bade i rikdom. Det er låst kapital. Barna mine må tjene 15 millioner kroner for å overta bedriften, sier Aass. Aass Bryggeri sysselsetter 150 mennesker og har de siste årene drevet med en margin på en prosent. Bryggeriet har imidlertid solid egenkapital og lite gjeld.

- Vi har drevet meget forsiktig og investert i bedriften hele tiden, sier han og opplever det svært urimelig at staten bruker skattepenger på å redde banker som har levd over evne.

Regjeringens nye skatteopplegg rammer familiebedriften selv om Terje Aass blir sittende ved roret. Ligningsverdien av næringseiendom foreslås økt med 25 prosentpoeng. Det betyr et kraftig hopp i formuesskatt. Lokalene til Aass Bryggeri er attraktive sentrumseiendommer.

Saken fortsetter under annonsen