Storebrand-aksjonærer taper stort

Publisert: 3. oktober 2008 kl 10.26
Oppdatert: 4. oktober 2008 kl 10.03

Da Kreutzer overtok som administrerende direktør i Storebrand før nyttår i år 2000 var forsikringsselskapets aksjekurs 62,5 kroner. De siste to dagene har den ligget på om lag halvparten. Selv om utbyttet regnes med, sitter aksjonærene igjen med et tap på rundt 25 prosent.

Bare de siste dagene har Storebrand-kursen falt med nesten 19 prosent. Hva skjer? spør Finansavisen.

Svekkede islendinger

Informasjonsdirektør Egil Thompson hevder at det seneste fallet skyldes «markedspsykologi» og en svekkelse av Kaupthing og Exista som dominerer Storebrands eierside. Dette svekker aksjekursen.

- Nedgraderingen av Kaupthings gjeld har redusert sannsynligheten for flere aksjekjøp fra den kanten, og dersom alt rakner på Island kan bankene måtte selge Storebrand-aksjer, sier han til avisen.

Finanskrisen rammer

Saken fortsetter under annonsen

Storebrand blir også direkte rammet av finanskrisen. Konsernet tjener penger i de volatile aksje-, obligasjons- og eiendomsmarkedene. De fleste forsikringsforpliktelsene er faste.

- Rentene har steget kraftig, og det ødelegger inntjeningen på kort sikt og mellomlang sikt. På lang sikt vil det være positivt, men den smertefulle perioden kommer først, forklarer Thomas Svendsen i Carnegie til Finansavisen.

Kjøpet av SPP i september i fjor forsterket problemene, ettersom det svenske pensjonsforetaket har en større andel av porteføljen plassert i aksjer enn Storebrand.

«Vanvittig» oppkjøp

Problemer på Island og i finansmarkedet forklarer ikke tapet alene, skriver Finansavisen. Til sammenligning har to andre nordiske forsikringsselskap, finske Sampo og danske Topdanmark, gitt aksjonærene en avkastning på henholdsvis 157 og 358 prosent siden Idar Kreutzer overtok roret i Storebrand.

Finansavisen har snakket med en fondsforvalter som legger mye av skylden på Storebrands strategiske transaksjoner.

- SPP-kjøpet var helt vanvittig, Storebrand kjøpte på toppen, etter at kredittkrisen hadde begynt, og finansieringen ble utrolig dårlig håndtert. I tillegg ble skadeforsikringsselskapet IF solgt på feil tidspunkt, og bankvirksomheten kostet for mye, sier han.

Saken fortsetter under annonsen