Store utfordringer

Publisert: 10. april 2008 kl 16.20
Oppdatert: 11. april 2008 kl 09.39

Det er konklusjonen etter at den Brussel-baserte tenketankeren European Policy Centre (EPC) avsluttet sin konferanse "Implementering av Det indre marked: suksesser og utfordringer".

Det indre marked har siden etableringen i 1993 bidratt til å styrke Europas konkurranseevne og forsterke Europas posisjon i det globale markedet.

Grenseoverskridende investeringer utgjør i dag 430 milliarder euro per år og 70 prosent av EUs eksport skjer mellom medlemslandene. Markedet består nå av en halv milliard forbrukere i 30 land.

Det var bred enighet fra deltakerne på konferansen om at Det indre marked har bidratt til økt vekst og sysselsetting i Europa. Fordelene for økonomien, næringslivet og forbrukerne er klare. Likevel ga deltakerne uttrykk for at mer arbeid gjenstår.

- Selv med denne positive utviklingen er det fortsatt en lang vei å gå før EUs innbyggere og bedrifter kan utnytte Det indre marked fullt ut, sa generalsekretær i Businesseurope, Philippe de Buck.

- Ferdigstilling av Det indre marked krever politisk vilje fra EU-landene til å implementere og håndheve EU-lovgivningen, mente EU-kommissær for Det indre marked, Charlie McCreevy.

Saken fortsetter under annonsen

Det europeiske næringslivet mener hovedprioriteringene fremover bør være videre integrasjon ved å fjerne barrierer innenfor energi-, tjenestesektoren, det finansielle markedet, immaterielle rettigheter og offentlig anskaffelser.

Dessuten bedre regulering ved å redusere de administrative byrdene, inkludere berørte parter, og utarbeide konsekvensanalyser. "Think-small-first-prinsippet" ved å redusere skattemessige og administrative byrder for små og mellomstore bedrifter må også implementeres..

Lisboa-traktaten, EUs nye traktat, understreker nødvendigheten av et velfungerende indre marked. Det innebærer en større involvering av medlemslandene.

- Et større ansvar må ligge på medlemslandene i arbeidet med å overføre EU-direktiver i nasjonal lovgivning, implementere de og se til at de håndheves riktig, var oppfordringen fra EU-kommissær McCreevy.