Stordalen vil kjempe videre

Publisert: 13. mars 2008 kl 08.10
Oppdatert: 13. mars 2008 kl 09.50

Stordalen ble mottatt som en helt da han onsdag kveld tok seg en tur til Norske Skogs storslagne hovedkvarter Oxenøen utenfor Oslo. I duskregnet vanket det applaus og jubelrop fra ansatte som hadde ventet i fem timer på vedtaket fra bedriftsforsamlingen.

Og budskapet kom like etter klokken 20. Bedriftsforsamlingen fulgte administrasjonens og styrets anbefaling om å legge ned fabrikken i Tsjekkia, samt stanse produksjonen på ubestemt tid ved én av de tre maskinene ved Follum fabrikker utenfor Hønefoss og papirfabrikken i Sør-Korea.

- Eierne har sviktet Follum og villeder hele det norske folk med sine regnestykker, ropte konserntillitsvalgt Stein-Roar Eriksen da han kom ut fra det avgjørende møtet for å orientere dem som hadde tatt turen fra Hønefoss, og som hadde holdt ut med røyk, brus og pølser.

Klart flertall

Avgjørelsen om å stenge den ene av de tre papirmaskinene ble tatt med elleve mot sju stemmer. Det betyr at styret hadde fem av seks skogeierforeninger på sin side. Resultatet gikk dermed lenger i styrets og administrasjonens favør enn det som var antatt på forhånd.

Men Stordalen, som sammen med de to medinvestorene Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik eier 6 prosent av Norske Skog gjennom selskapet Unionen, er ikke den som uten videre godtar et voteringsnederlag. Han lover ny kamp.

- Nedleggelsen løser ikke problemene ved Follum. Det er den store gjelden som er problemet, og her må alt trøkk settes inn. Nå går vi på med krum hals for å øke støtten fram mot generalforsamlingen. Denne saken er ikke over. Det er fortsatt håp for de ansatte, sa Stordalen til den ene fjernsynskanalen etter den andre.

Saken fortsetter under annonsen

Under pressekonferansen med en sliten og alvorstynget konsernledelse satt kjendisinvestoren og hans spørrelystne advokat på første benk og fulgte intenst med.

Dramatisk

Styreleder Kim Wahl gjorde ingenting for å skjule at situasjonen for Norske Skog er svært alvorlig og krevende. Enorm gjeldsbyrde, fallende aksjekurs, stigende kostnader og elendig inntjening har skapt en uholdbar lønnsomhet.

- Det er to presserende oppgaver som venter. Den ene er å kutte gjelden gjennom salg av eiendommer og perifere virksomheter, den andre er å få ned kostnadene, sa Wahl.

Han betegnet situasjonen som «relativt kritisk» og sa rett ut at det er fare for selskapets eksistens dersom ikke disse grepene blir tatt. Men innsparingene byr også på nye muligheter til å trygge 7.500 arbeidsplasser gjennom en bedre utnyttelse av produksjonskapasiteten.

- Vi mener at Follum vil fungere bra med to maskiner, sa Wahl.

Administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen innrømmet at inntjeningen til Follum fabrikker isolert sett faller ved å stanse den ene papirmaskinen, men at konsernet som helhet kommer styrket ut. Han la til at den stengte maskinen ikke blir fjernet, og at den kan gjenåpnes hvis markedsforholdene skulle tilsi det.

Saken fortsetter under annonsen

Bedriftsforsamlingens vedtak innebærer at produksjonskapasiteten reduseres med 450.000 tonn avispapir. Norske Skog vil etter kuttene fortsatt være en av verdens største papirprodusenter. (©NTB)