Stoltenberg lovet hjelp til omstilling i Høyanger

Publisert: 20. mars 2009 kl 07.44
Oppdatert: 31. mars 2009 kl 18.30

Over 100 arbeidere som nå er ledige møtte statsministeren i kantina på felgfabrikken torsdag. Flere av dem prøvde å få ham til å gi løfter om fortsatt produksjon av den nye lettfelgen som er utviklet ved fabrikken.

Stoltenberg avviste ikke at det kan bli ny felgproduksjon, men fastslo at det må være lønnsom produksjon og at det må inn en solid industriell interessent. Da kan det bli støtte til ny felgproduksjon.

Ikke politikernes sak

Statsministeren viste til at det er Innovasjon Norge som avgjør om det er grunnlag for lønnsom drift ved bedriften i Høyanger.

På spørsmål om han ikke snakker med Innovasjon Norge og kan påvirke dem, svarte statsministeren at det statlige organet må vurdere prosjekter uten at politikerne overprøver dem.

- Hvis politikerne skulle ringe og pålegge dem å støtte bestemte prosjekter, vet vi at politikere vil hjelpe sine egne venner og at de vil gi penger til prosjekter som ikke har livets rett, sa statsministeren.

Håp om drift

Saken fortsetter under annonsen

Han fikk støtte fra ordfører Kjartan Longva i Høyanger, som sa at de tidligere Fundo-tilsatte ikke skulle se for mørkt på utsiktene.

- Vi har hatt møter med 19 interessenter etter at Fundo gikk konkurs, sa ordføreren som opplyste at kommunen er i kontakt med en interessent som kanskje vil satse på fortsatt felgproduksjon. Om kontakten fører fram, vil bli avgjort innen påske.

Men det vil bli færre ansatte enn de 320 som mistet jobben da Fundo gikk konkurs 12. februar, sa ordføreren, som håper at flere andre større arbeidsplasser skal bli etablert i kommunen de nærmeste årene.

Selv om det ikke ble nye penger i denne omgang, er Longva svært godt fornøyd med regjeringens innsats så langt.

Nye arbeidsplasser

Statsminister Stoltenberg fikk se at det bygges nye arbeidsplasser da han kom til Høyanger. På Kyrkjebø, en mil fra tettstedet, bygges det en fabrikk som skal produsere brenselsceller. Den kan gi kommunen 100 arbeidsplasser om fem år.

På møtet med de tidligere Fundo-tilsatte, oppmuntret statsministeren dem med å vise til at flere ensidige industristeder har kommet svært godt ut av omstillinger.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg forstår den uroen som sprer seg når fabrikken legges ned og arbeidsplassen blir borte. Men vi skal arbeide sammen for å skaffe nye arbeidsplasser. Det har vi gjort før og det skal vi klare igjen, sa statsministeren som lovet at det kan komme både hjelp og penger til Høyanger når de får fram gode prosjekter.

(©NTB)