Sterling reduserer tapene

Publisert: 7. mars 2003 kl 12.10
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

De foreløpige tallene for 2002 viste et underskudd på 43 millioner danske kroner. Dette er en betydelig forbedring i forhold til tidligere år. I 2001 var underskuddet på 104 millioner norske kroner og i 2000 på 190,8 millioner norske kroner.

En av grunnene til forbedringen er en 11 prosents økning på antall betjente passasjerer.

- Omsetningen har i stor grad økt i takt med passasjerantallet, sier administrerende direktør Johnni Overbye til Økonomisk Rapport.

Men også fokusvridning og kostnadskontroll har hjulpet, sier han.

- Vi har fått mer kontroll over passasjerene, når vi nå har gått mer over fra å være et charterselskap til å bli et ruteselskap. Nå er 2/3-deler rutepassasjerer. Det er en stor endring i forhold til tidligere. I tillegg fokuserer vi mye på å redusere kostnadene i administrasjonen og på billettbestillingen, sier Overbye.

Fred. Olsen-eide Sterling lanserte i 2000 et lavpris-tilbud fra Danmark. I mars i fjor startet flygninger mellom Oslo og København. Alt i alt åpnet Sterling 21 nye ruter i fjor, hovedsakling mellom Skandinavia og Sør-Europa.

TWIN TRACK

Saken fortsetter under annonsen

Flyselskapet bør på kort sikt holde på det todelte fokuset de har i dag, mener analytiker Steven Broker i Alfred Berg.

- For Sterling er den nødvendig for å få en høy utnyttelsesgrad på flyene. Det er nyttig å ha flere ben å stå på i et vanskelig marked, sier han.

Men på lengre sikt tror Broker at en slik strategi ikke vil være nok til å unngå konsolidering i lavpris-segmentet.

- Når for eksempel Ryanair eller Easyjet skal ekspandere videre i Europa er det ikke usannsynelig at de ser etter allerede eksisterende lavprisselskapene, og heller konsoliderer med disse fremfor å starte nytt, forklarer han.

Broker mener at Sterling må fortsette å ha fokus på chartertrafikk.

- Sterling har en god charterportefølje, og det vil alltid være et marked for chartertrafikk. På sikt er det trolig at lavprisselskapene bare har muligheten til å ta del i et begrenset del av ruteflymarkedet. Det vil også bare være den mest interessante delen, siden det er vanskelig for dem å subsidiere strekninger som ikke går med overskudd, sier Broker.

SAS LIGHT

Saken fortsetter under annonsen

Men Sterling utfordres nå også av SAS nye lavpriskonsept, SAS Light. Med enkeltbilletter fra 230 kroner, vil de fly til destinasjoner over hele Europa. Overbye liker ikke SAS form for konkurranse.

- Jeg mener at det største problemet er at SAS bedriver en form for dumpingsalg. Jeg er sikker på at det her er snakk om kryssubsidiering, men det er vanskelig å dokumentere, sier Overbye.

- Vil dere gjøre noe med dette overfor konkurransemyndighetene?

- I første omgang mener jeg det er opp til konkurransemyndighetene i de ulike nasjonene å ta hånd om dette, fortsetter Overbye.

Men Broker mener Sterling ikke nødvendigvis har noe å frykte fra SAS.

- Det er slett ikke sikker dette blir veldig vellykket. Det har vist seg at det er vanskelig for etablerte selskaper å starte opp lavpris-deler. Det har vi sett tidligere der det blant annet har blitt store arbeidskonflikter mellom arbeidsgiver og arbeidstakere, sier han.


Saken fortsetter under annonsen

Sterling
Selskapet Sterling Airways stiftes av Tjæreborgs Rejsers grunnlegger Pastor Ejilf Krogager i 1962. På 25 års jubileet har selskapet 19 fly og 1279 ansatte.
I 1993 blir selskapet erklært konkurs. Sterling European Airlines stiftes av boet, og i 1996 kjøpes 90 prosent av aksjene av de Fred. Olsen-relaterte, og Oslo Børs-noterte selskapene, Ganger Rolf og Bonheur. Resten av selskapet kjøpes opp i 1999, og året etter lanserer selskapet sin nye lavprisstrategi. Hovedkontoret ligger i København, og i dag er 366 ansatte i selskapet.






Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen

















Sterling i Tall
20012000
Driftsinntekter888,6
1.071,0

Driftsresultat-104,0-190,8
Tall i NOK mill.
Kilde: Tallene er hentet fra segmentinformasjonen
som kommer frem i kvartalsrapportene til Bonheur ASA, og justert i forhold
til Bonheurs eierandel på 50 prosent i selskapet.