Stengning på Follum kan bli utsatt

Publisert: 7. mars 2008 kl 09.00
Oppdatert: 7. mars 2008 kl 13.07

De ansattes representanter i bedriftsforsamlingen har fremmet forslaget. Bedriftsforsamlingen møtes neste onsdag for å vurdere forslaget fra ledelsen om stengning på Follum på Ringerike og forslaget fra de ansatte om utsettelse.

En oversikt Nationen har laget viser at fem av bedriftsforsamlingens representanter trolig vil stemme for stengning på Follum, sju vil stemme mot, mens seks av representantenes holdning ennå ikke er avklart.

En utsettelse vil gi bedriftsforsamlingen anledning til å regne på om nedleggelse vil lønne seg, slik ledelsen argumenterer for.

- Vi foreslår at Follum drives med tre maskiner fram til 2009. Imens vil vi ha en studie over konvertering til bok- og spesialpapir, og en analyse av fremtidige forretningsenheter, sier ansatterepresentant Roy Helgerud i bedriftsforsamlingen til Nationen.

Union-nedleggelse ble dyr

Samtidig blir det kjent at nedleggelsen av Union i Skien har kostet Norske Skog ti ganger så mye som planlagt. Foreløpig er prislappen på 2,6 milliarder kroner.

- Dette er dypt tragisk, sier Norske Skog-aksjonær Petter Stordalen til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

Norske Skog la ned Union-fabrikken i Skien i 2005. Da beregnet selskapet at hele prosessen skulle koste 265 millioner kroner, ifølge styremedlem Jan Grini.

- Maskinene skulle bli til spiker. De ble sett på som vrak, sier Grini.

I regnskapet fra Norske Skog heter det at nedleggelsen kostet 315 millioner kroner.

Men medregnet den siste kostnadssprekken på å flytte en av papirmaskinene fra Union til Brasil, har nedleggelsen så langt kostet Norske Skog 2,6 milliarder kroner. Det kan bli enda mer.

For tre dager siden varslet Norske Skog at det vil koste 2 milliarder kroner å flytte en av de to papirmaskinene fra Skien til Brasil. Det er 880 millioner kroner mer enn Norske Skog har sagt tidligere. Norske Skog-sjef Christian Rynning-Tønnesen er nå i Brasil for å finne ut om selskapet må ut med enda mer enn de 2 milliarder kronene for å få Union-maskinen i gang.

Selger hovedkvarter

Norske Skog selger nå sitt hovedkvarter på Fornebu, bare ti år etter innflytting, for å skaffe 600 millioner kroner i en slunken kasse.

Saken fortsetter under annonsen

Det var på slutten av 1990-tallet at Norske Skog så for seg å tilbringe fremtiden på Fornebu.

- Bygningsmassen er innredet med tanke på at Norske Skog ville bli på Fornebu inn i evigheten, sier administrerende direktør Roar Sandnes i Akershus Eiendom, som har fått oppdraget med å selge hovedkvarteret, til Dagens Næringsliv.

Men nå har ikke selskapet lenger bruk for 11.000 kvadratmeter, og langt mindre tomtene på 12.000 kvadratmeter. Selskapets planer tilsier en reduksjon i ansatte ved hovedkontoret fra rundt 200 til 70. Økonomi og fremtidig plassbehov tilsier at et hovedkontor bør være på rundt 3.000 kvadratmeter. (©NTB)