Statoils nye innovasjonsportal

Publisert: 15. april 2011 kl 09.00
Oppdatert: 15. april 2011 kl 08.50

I januar i år etablerte Statoil en ny, nettbasert innovasjonsportal. Portalen er åpen for alle, og her inviterer selskapet Petter Smartere, ingeniører og andre med ideer som kan løfte selskapet videre til å legge dem ut.

– Vi har lang erfaring med at kontinuerlig teknologiutvikling er viktig, og vi har gode systemer som skal ivareta at nye ideer blir utviklet og fulgt opp, sier teknologidirektøren.

Nye medier

Når de likevel etablerer enda et system for å fange opp nytt, er det ifølge Espedal Kindem for også å ta de nye mediene i bruk, og fordi dette kan være en enkel måte for folk å henvende seg til selskapet på. De gjør hele tiden nye fremstøt for å få nye ideer, sier hun.

I innovasjonsportalen har Statoil lagt ut eksempler på sentrale utfordringer selskapet har og som de gjerne vil ha ideer til. Selskapet ønsker innspill på teknologi innen leting, reservoar, boring og brønn, prosessering og raffinering, miljø, fornybar energi og utbyggingsløsninger.

Mange bidrag

Hittil har Statoil fått inn 110 bidrag. Omtrent halvparten av dem kommer fra egne ansatte fra alle avdelinger rundt i verden, halvparten kommer fra folk utenfor selskapet. Ifølge Espedal Kindem dekker ideene mange områder, og det er alt fra godt bearbeidede forslag til mer løse ideer som kommer inn.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva gjør dere med dem?

– Alle ideene behandles av oss, av forskjellige team ettersom hva det dreier seg om. Og vår ambisjon er at alle skal få svar når de er behandlet. Det er litt tidlig i prosessen å si noe om hva slags resultater vi får ut av det, men vi er veldig fornøyd med responsen så langt, sier hun.

– Har du råd til andre selskaper?

– Personlig synes jeg det er viktig å gå ut å henvende oss bredt for å fange opp nytt, slik sett kan jeg råde andre som er opptatt av teknologiutvikling og innovasjon til å gjøre det samme. Men det er litt for tidlig å si hva slags resultater dette vil gi, vi må få en enda flere kontakter først, sier hun.

Følelse av delaktighet

Digitale møteplasser, a la det Statoil har etablert, er ett av tiltakene som kan gi mer innovative arbeidsplasser, ifølge en ny studie fra forskningsinstitusjonene IRIS og NTNU samfunnsforskning. På oppdrag av Nærings- og handelsdepartementet har de laget en håndbok for medarbeiderdrevet innovasjon.

– Åpenhet og god flyt av informasjon om den daglige driften og beslutninger som blir tatt er vesentlig for å få til gode innovasjonsprosesser med aktive medarbeidere, sier leder for prosjektet, Kåre Hansen, til bladet Univers. Han mener et godt samspill mellom ledelsen, de ansatte og tillitsmannsapparatet vil øke muligheten for medarbeiderdrevet innovasjon.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette gir de ansatte en følelse av delaktighet, stolthet og tilhørighet. Det er også en forutsetning at ledelsen i bedriftene ser at medarbeiderne representerer et innovasjonspotensial som er viktig å bruke, sier Hansen.