StatoilHydro: "Kostnads-tsunami"

Publisert: 18. november 2008 kl 14.38
Oppdatert: 21. november 2008 kl 09.17

StatoilHydro-sjefen holdt et innlegg i forbindelse med Det Internasjonale Energibyråets ( IEA) presentasjon av sin siste "World Energy Outlook" i Oslo tirsdag.
Finanskrise, fall i oljeprisen og høyere kostnader får nå konsekvenser for norsk sokkel, varsler Helge Lund.
- Vi kan ikke fortsette som om ingenting har skjedd. Vi er nødt til, som alle andre selskaper jeg kjenner til, å gå gjennom alle prosjekter vi skal inn i. Vi må ha ned kostnadene og vi må sørge for at vi ikke mister den finansielle fleksibiliteten, sier han.

Stor usikkerhet

Alle prosjekter der det ikke er bundet opp kapital, eller StatoilHydo er bundet til kontrakter, vil bli gjennomgått.
- Det betyr ikke at vi skal trekke i håndbremsen, men at vi skal ha kontroll gjennom finanskrisen, og ingen vet hvor lenge den varer, sier Lund, men understreker at selskapets langsiktige strategi skal ligge fast.
- Men personlig ser jeg en større usikkerhet for hele industrien, og usikkerheten er størst på nedsiden.
Lund benyttet også anledningen til å påpeke at kvaliteten på underleverandørenes arbeid gjennom høykonjunkturen har vært for dårlig.
- Vi må bruke perioden som kommer til å bedre kvaliteten og få ned kostnadene.

Uro i oljebransjen

- Vi ser nå at noen partnerskap har blitt urolige over oljeprisene, og dette kan resultere i utsettelser, sier oljedirektør Bente Nyland om ikke utelukker utsettelse av oljeleting og utbygging av oljefelt.
- Det er helt klart at alt ligger på om oljeprisen kommer til å stabilisere seg på et greit leie. I gamle dager sa man at 50 dollar per fat olje var en kjempehøy oljepris, men nå er leverandørprisene så høye at dette ikke stemmer helt lenger. For eksempel er dagens oljepris ok for felter som allerede er i produksjon, men skal man ta beslutning om utbygging av nye felt, kan dagens pris være et problem fordi utbyggingsprisene er så høye, sier Nyland til DN Energi.

Saken fortsetter under annonsen