StatoilHydro innrømmer flause i Litauen

Publisert: 24. juni 2009 kl 14.01
Oppdatert: 25. juni 2009 kl 13.17

- Vi må legge oss flate. Dette brevet skulle aldri vært sendt, sier kommunikasjonssjef Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.

Litauen innførte 1. januar i år forbud mot butikksalg av alkohol mellom klokken 22 og 8. Forbudet ble innført for å hindre fyllekjøring og mange dødsfall på veiene.

Men StatoilHydro, der den norske stat eier 67 prosent av aksjene, presset Litauens regjering og krevde fortsatt alkoholsalg nattetid, skriver Dagens Næringsliv.

Inntektstap

StatoilHydro driver 66 bensinstasjoner i Litauen. I et brev til landets regjering skrev StatoilHydros generaldirektør i Litauen, Morten Christensen, at forbudet har betydelige negative effekter for dem som driver bensinstasjonene og deres ansatte.

- Vi ber dere snarest om å revurdere forbudet, skrev han.

Han mener forbudet har ført til betydelig inntektsfall som gjør at det blir for dyrt å fortsette med fullt servicetilbud på bensinstasjonene. Alternativet vil bli automatstasjoner. Det ligger dermed an til omfattende oppsigelser av ansatte, skrev han til regjeringen i Litauen.

Saken fortsetter under annonsen

- Ikke vår rolle

Men forklaringen fra StatoilHydro i ettertid legger vekt på helt andre forhold:

- Brevet ble sendt fordi StatoilHydro i Litauen har sett at det har utviklet seg illegale salgskanaler i stedet for bensinstasjonene. De mente det var bedre at salg av alkohol skjer gjennom regulerte omsetningsledd, forklarer kommunikasjonssjef Aanestad.

- Men det er viktig for oss å understreke at det ikke er vår rolle å argumentere for begrensninger eller lovgiving som har en helse- og sosialpolitisk begrunnelse, sier han.

StatoilHydro vil nå ta kontakt med litauiske myndigheter og formidle at brevet ikke skulle vært sendt. De vil understreke at deres rolle er å forholde seg til de vedtak og de begrensninger loven gir.

- Vi burde heller ikke ha argumentert med omsetning og arbeidsplasser, sier Aanestad.

Statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet vil ikke kommentere innholdet i StatoilHydros brev.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen