StatoilHydro blir lurt

Publisert: 4. april 2008 kl 09.39
Oppdatert: 9. august 2008 kl 16.25
Tidligere viseenergiminister og nå leder av det uavhengige Institutt for energipolitikk i Moskva, Vladimir Milov, går langt i å konkludere med at StatoilHydro blir lurt, i utbyggingen av verdens nest største gassfelt til havs, Shtokman.

- Nordmennene regner med å få sin andel, men skal ikke være operatør på feltet, ikke få lisens for utvinning, ei heller få råderett over det som produseres. De skal bare forsyne Gazprom med tjenester under arbeidet på Shtokman, sier Milov til nyhetsmagasinet Ny Tid. Han får langt på vei støtte av Indra Øverland, som leder energiprogrammet ved NUPI.

- Jeg er enig i at Gazprom gjerne helst vil ha begge hendene på rattet. I utformingen av Shtokmanprosjektet har de lagt vekt på at de utenlandske selskapene ikke får direkte eierskap i feltet en gang, noe som bekrefter inntrykket av at de ønsker å ha kontroll over alle aspekter i prosjektet, sier Øverland.

I samarbeidsprosjektet mellom StatoilHydo, franske Total og Gazprom, har russerne forbeholdt seg eneretten til å foreta ensidige beslutninger. På egen hånd har selskapet bestemt at de to første plattformene som til sammen koster 10 milliarder kroner, skal bygges ved et verft i Vyborg. Dette verftet har aldri mottatt noen bestilling av denne størrelsen på ti år og har derfor ingen kompetanse når det gjelder slike oppdrag, skriver nyhetsmagasinet.

Ifølge anslag gjengitt i Ny Tid, kommer investeringene i den første fasen i Shtokmanutbyggingen, som nordmennene er med på, til å beløpe seg til 20 milliarder dollar, eller cirka 100 milliarder kroner. Ifølge magasinet vil 25 milliarder falle på StatoilHydro.

Hvorfor i all verden trenger Gazprom utenlandske partnere på Shtokman-feltet? Er det bare som sponsorer, spør Milov.
Saken fortsetter under annonsen