Statoil slakter oljeråd

Publisert: 9. juni 2010 kl 10.20
Oppdatert: 15. juni 2010 kl 10.36

- Havforskningsinstituttet (HI) legger opp til en forvaltning etter prinsippet om at det verst tenkelige tilfellet kan skje uten at HI tar med sannsynligheten for at det verst tenkelige skjer. Da trenger vi ikke be HI om råd. Vi kan like godt spørre Bellona, sier spesialrådgiver Trond Robert Gulbrandsen i Statoil til avisen.

-Ekstrem lav sannsynlighet
Gulbrandsen viser til at det de siste 20 årene er boret 30.000 letebrønner, og at sannsynligheten for å få en ukontrollert utblåsning er ekstremt lav.

Spesialrådgiveren sier at det ikke går an å utvinne olje på norsk sokkel med filosofien til HI.

- Jeg stiller ikke spørsmål ved HIs kompetanse. HI har den beste kompetansen du kan få på det fiskerifaglige. Det er forvaltningsrådene til HI vi stiller spørsmål ved, sier Gulbrandsen til Fiskeribladet Fiskaren.

- Ikke HI sin jobb
Leder for forskningsprogrammet Olje - Fisk ved HI, Erik Olsen, sier at sannsynlighetsberegninger med dagens kunnskap er en svært krevende øvelse, der tallene en kommer fram til kun har akademisk interesse.

- I en verst tenkelig situasjon med oljeutblåsing har Det Norske Veritas anslått et tap av en årsklasse torsk og sild kan komme opp i 50 prosent. Vi er klar over at sannsynligheten for at noe slikt skal skje er mindre enn ti prosent gitt en utblåsning, men vi har ikke kompetanse til å vurdere det faglige grunnlaget for sannsynlighetene - det er ikke HI sitt kompetanseområde og ikke HI sin jobb å gjøre, sier Olsen til avisen.

Saken fortsetter under annonsen