Maria Borch Helsengreen, direktør for forretningsutvikling, og Joakim Høegh-Krohn, administrerende direktør, i Argentum.

Staten investerer, lederne får utbyttet

Publisert: 26. januar 2011 kl 09.28
Oppdatert: 26. januar 2011 kl 09.18

Staten skyter inn 90 prosent av pengene, mens eierne tar ut 84 prosent av gevinsten. Og den største gevinsten tilfaller administrerende direktør Joakim Høegh-Krohn som eier 35 prosent av de ansattes selskap, skriver VG. Også de øvrige investorene utgjøres i all hovedsak av Argentums ledelse.

Selskapet, Bradbenken Partner AS, parallellinvesterer en prosent av alle investeringer Argentum foretar. Argentum skyter inn 90 prosent av pengene i Bradbenken, de ansatte bare 10 prosent. Men Staten, som nærmest fullfinansierer ordningen, får bare 16 prosent av gevinsten forklarer avisen.

I 2006 og 2007 tok eierne av Bradbanken ut henholdsvis 1,9 og 4,5 millioner kroner i utbytte. Av dette vil administrerende direktør ha fått nær to millioner. Dette kommer på toppen av en ordinær lønn som i dag utgjør ca 2,8 millioner kroner.

Næringsdepartementet er eier av Argentum, og statsråd Trond Giske vil i følge VG vurdere om ordningen skal fortsette. Høegh-Kronh forsvarer ordningen og peker på at den er forbundet med risiko, og at de ansatte vil tape pengene de har investert dersom aksjemarkedet går dårlig.

Les også: Statlig selskap satser i skatteparadiser

Saken fortsetter under annonsen