Staten eier 67 prosent av StatoilHydro

Publisert: 5. mars 2009 kl 14.53
Oppdatert: 9. mars 2009 kl 08.59

Staten har kjøpt til sammen 143,4 millioner aksjer i Norges største selskap til en samlet pris på rundt 19,3 milliarder kroner. Det tilsvarer en gjennomsnittspris per aksje på rundt 134,5 kroner, opplyser Olje- og energidepartementet.

Kjøpene er gjort i den svakeste perioden på Oslo Børs - hvor StatoilHydro er det største og dominerende selskapet - på mange år. StatoilHydro-aksjen har tapt rundt en firedel av sin verdi det siste året. Siden siste toppnotering i midten av mai i fjor, er selskapets verdi nesten halvert med et fall på over 46 prosent fram til i dag.

- Det er umulig å spå om utviklingen på børsen. Det har ikke ligget noen taktikk bak tidspunktet kjøpene ble gjort, sier olje- og energiminister terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.

Vedtatt i Stortinget

Han er fornøyd med prisen, men poengterer at det ellers er lite å glede seg over når det gjelder utviklingen på børsen om dagen.

- Vi har først og fremst vært opptatt av å gjennomføre en skikkelig prosess uten å påvirke aksjekursen på en unaturlig måte, sier han.

Staten er dermed ferdig med sitt annonserte kjøp av aksjer i StatoilHydro. Det har skjedd i tråd Stortingets forutsetninger da det ga sin tilslutning til sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet som fant sted i oktober i 2007.

Saken fortsetter under annonsen

Vedtaket er en videreføring av Stortingets strategiske vedtak om statlig kontroll over to tredjedeler av det daværende Statoil.

Langsiktig

- For regjeringen er dette en langsiktig investering som handler om fortsatt industriell utvikling og verdiskapning i Norges største og kanskje viktigste selskap. Staten er en langsiktig eier i StatoilHydro, og regjeringen bidrar med dette til å opprettholde den statlige eierandel som ble lagt til grunn ved børsnoteringen av Statoil i 2001, sier Riis-Johansen.

Markedet sendte aksjekursen til StatoilHydro ytterligere ned etter at nyheten ble kjent torsdag formiddag. Omtrent samtidig med at oljeministeren fikk en omvisning på børsen med børsdirektør Bente Landsnes som guide falt aksjekursen rundt 3 prosent.

(©NTB)