Startskudd for trådløs energi

Publisert: 27. oktober 2009 kl 15.49
Oppdatert: 29. oktober 2009 kl 17.50

Pengene kommer fra Obamas stimuleringspakke på 787 miliarder dollar og består flere tildelte prosjektmidler til verdier mellom 400 000 og 200 millioner, ifølge Bloomberg News.

Prosjektpengene skal bruke til å utvikle og instalere såkalt "Smart Grid"-teknologi som skal gjøre eletrisitetsforsyningen mer stabil, samt distribuere energi som er produsert av alternative energikilder som vindmøller og solcellepaneler.

SmartGrid-systemet kan også enkelt kobles sammen med tilsvarende systemer over hele kloden.

Et "SuperSmartGrid"-system er under utvikling i Europa.

Digitalt el-nett

Obama vil offentliggjøre hvem som får tildelt penger når han besøker Florida tirsdag.
Florida Power & Light Co sitt nye DeSoto Next Generation Solar Energy Center vil bli et av USAs største av slagsen og levere nok strøm til 3 000 boliger.

En av de største bevigningene på 200 millioner dollar går til Constellation Energy Group (som eies av Baltimore Gas and Electric Co) som skal produsere nye el-målere som gjør sann-tidsmåling av størforbruketmulig for husholdninger , og som gjøre det mulig å regulere forbruket etter behov.

Saken fortsetter under annonsen

San Diego Gas & Electric Co sitt selskap - Sempra Energy - får 28 millioner dollar for å utvikle et trådløst system som kan knytte sammen alle 1,4 millioner el-målere, monitorer og andre deler av det nye el-nettet.

De statlige investeringene på 3,4 milliarder dollar vil bli matchet av private investorer med 4,7 milliarder.

Pengene skal finansiere 100 forskjellige el-prosjekter i 49 stater.

"Ti-tusenvis" av nye jobber

Jared Bernstein, som er økonomisk rådgiver for visepresident Joe Biden, sier at disse bevilgningene vil "spare eller skape ti-tusenvis" av nye jobber.

Bernstein opplyste for øvrig at Obamas stimuleringspakke har "spart eller skapt" om lag en million nye arbeidsplasser siden den ble vedtatt for snart åtte måneder siden.

Oversikten fra den uavhengige organisasjonen Recovery.org (må ikke forveksles med Recovery.gov) viser derimot at det per 10.oktober kun er skapt i underkant av 35 000 jobber med penger fra stimueringspakken på 787 milliarder dollar.

Saken fortsetter under annonsen