Ståle Kyllingstad, multigründer og milliardær

Publisert: 30. september 2009 kl 14.34
Oppdatert: 30. september 2009 kl 15.23

Ståle Kyllingstad betegnes som en oljeservicegründer, selv 20 år etter at han begynte sin egen virksomhet. Det var i 1989. Da kjøpte han sin egen arbeidsgiver Hydrotech Laboratorium AS. Hydrotech Laboratorium var starten på det som i dag er IKM Gruppen, et lite imperium i leverandørindustrien, med cirka 1800 ansatte.

IKM er en underleverandør til olje- og offshoreindustrien. Gruppen består i dag av 17 selskaper ulike steder i landet, mange av selskapene har kommet inn i IKM systemet gjennom oppkjøp. Hovedkontoret er i Stavanger.

- Det finnes alltid muligheter, sier han. Nedgangstider er ingen hindring, tvert imot.

Selv startet han opp i dårlige tider i 1989.
- En fordel med det var at utstyret jeg skulle kjøpe var billigere, sier Kyllingstad.

Rogalendingen advarer folk mot å tro at livet som gründer er en dans på roser. Han mener folk bør tenke nøye gjennom hva de egentlig vil og hvorfor, før de kaster seg uti det.

For mange handler gründerdrømmen om å være sin egen herre, ha større frihet og bedre dager. Den myten avliver Kyllingstad kontant.

- Det krever hardt arbeid, man må ha større disiplin enn andre. En gründer er en som har et ønske om å gjøre noe bedre enn det har vært gjort før, et mål om å skape merverdi, bygge en organisasjon. Hvis man ønsker å starte for seg selv trenger man ikke bli gründer av den grunn. Man kan starte et enkeltmannsforetak og bli konsulent. Det gir bedre dager, mindre ansvar og frihet, sier Kyllingstad, som for tiden merker at den lave oljeprisen får oljeselskapene til å presse leverandørbedriftene på pris.

Saken fortsetter under annonsen

Råd

  • Du må virkelig vite hva du vil, og så må du ha erfaring. Det er få gründere på 22 år, sier Kyllingstad, og mener at et kriterium for å lykkes er at man kan det man skal begynne med.
  • En gründer må ha et fortrinn, det er kunnskap, utdannelse og noen års yrkeserfaring. I arbeidslivet erfarer du hva som fungerer og hva som ikke fungerer - og hva som bør gjøres annerledes. Ifølge Kyllingstad er det slik gode gründerideer ofte oppstår.