SSB nedjusterer AS Norge

Publisert: 13. oktober 2008 kl 12.28
Oppdatert: 14. oktober 2008 kl 15.13

Den internasjonale finanskrisen vil gi klart svakere vekstimpulser fra utlandet enn tidligere antatt, og sammen med dagens høye pengemarkedsrenter vil det bidra til svak BNP-vekst i 2009, mener Statistisk Sentralbyrå, SSB, som mandag nedjusterer sine tidligere prognoser for den økonomiske utvikingen i Norge.

Verre enn antatt

Den internasjonale finanskrisen har ført til en global bråstopp. Det vil også gå ut over norsk økonomi, og føre til en økt arbeidsledighet i Norge, opplyser SSB som for bare to måneder siden mente Norge ville klare seg godt til tross for den internasjonale uroen.
- Sannsynligheten for at det går verre enn våre anslag er høyere enn for at det går bedre, sier forsker Torbjørn Eika i SSB i forbindelse med fremleggelsen av de reviderte prognosene.

Nedjusterer

Den økonomiske veksten her i i landet nedjusteres fra 2.5 til 2,4 prosent i år, fra 1,9 til 1,4 i 2009, og fra 1,9 til 1,1 prosent i 2010.
Arbeidsledigheten vil trolig øke til 3,2 prosent neste år, og til 3,8 prosent i 2010, ifølge de nye anslagene. I august var tallene henholdsvis 2,7 og 3,1 prosent.
Og veksten i husholdningenes forbruk nedjusteres fra 2,6 til 2,3 prosent for 2008, fra 2,9 til 1,8 neste år og fra 2,9 til 2,0 prosent i 2010.

Stor usikkerhet

Tidligere har SSB trodd på en internasjonal konjukturoppgang i 2010. Nå tror de at krisen blir mer langvarig og spår en konjukturoppgang først mot slutten av 2011.
Men understreker at det er stor risiko for at krisen forverres og vil vare lenger enn det som legges til grunn for de nye beregningene.
- Vi forutsetter at det normaliseres, men har ingen formening om redningspakken som ble lagt frem søndag kveld er tilstrekkelig, sier SSB-forsker Torbjørn Eika.
SSB forutsetter at myndighetene realtivt raskt lykkes med å gjenopprette tiliten i kredittmarkedene. - Skulle myndighetene derimot mislykkes med sine bestrebelser, vil utsiktene for verdensøkonomien og dermed også norsk økonomi bli vesentlig svakere enn det vi har lagt til grunn her, skriver byrået i sin pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen