Sparket banksjef saksøkt

Publisert: 27. januar 2009 kl 19.59
Oppdatert: 29. januar 2009 kl 15.10

Det melder CNBC, som viser til kilder med kjennskap til situasjonen.

Statsadvokat i New York, Andrew Cuomo, har saksøkt John Thain på bakgrunn av sin forklaring vedrørende omstendighetene rundt bonuser for 4 milliarder dollar til lederne i Merril Lynch i desember.
Myndighetene fokuserer på påstander om at godkjennelsen av tidspunktet for utbetalingene ble fremskyndet i forhold til meglerkjempens tap på15 milliarder i fjerde kvartal.

Merril Lynch solgte seg selv til Bank of America i fjor. Fusjonen var fullført per 1.januar i år.

BoA-sjefen Ken Lewis sparket John Thain forrige uke etter enorme kvartalstapet som har satt USAs største bank i en alvorlig klemme og ført til at BoA måtte ha ytterligere 20 milliarder dollar i krisehjelp.

Ifølge CNBC har myndighetene i New York har også saksøkt administrasjonssjefen i Bank of America, J. Steele Alphin, på bakgrunn av Thains forklaring der han hevder at Alphin kjente til utbetalingene og timingen av dem.

Grådighetens ansikt

John Thain er den som har gitt grådigheten på Wall Street et ansikt.

Saken fortsetter under annonsen

I 2007 hevet han 83,1 millioner dollar i bonus - i tillegg til lønn, selvsagt.

Thain krevde også en bonus på 10 millioner i fjor fordi han mente å ha reddet Merrill Lynch fra en mye verre skjebne, men droppet kravet etter samtaler med ledelsen i Bank of America, Federal Reserve og finansminister Henry Paulson.

Forrige uke ble det også kjent at Thain har brukt 1,2 millioner dollar på å pusse opp kontoret sitt det ene året han har vært konsernsjef i Merrill Lynch.
Banksjefen hadde hyret den berømte designeren Michael S. Smith til å renovere kontoret. På innkjøpslisten til designeren finner vi blant annet gulvteppe til 87 700 dollar, mahognybord til 25 700 dollar, gardiner til 28 000 dollar, et par gjestestoler til 87 700 dollar og en søppelbøtte til 1 400 dollar.

John Thain overtok som sjef for det globale meglerhuset i desember 2007 etter at den forrige Merril-sjefen, Stanley O'Neal, fikk sparken på grunn av milliardtap i subprimemarkedet.