Harald Magnus Andreassen. Foto: First Securities

Spår problemer for norske småbanker

Publisert: 6. oktober 2008 kl 10.00
Oppdatert: 7. oktober 2008 kl 11.50
Enkelte norske småbanker kommer til å havne i alvorlig krise. Det mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Han får støttet av andre økonomer. Finanskrisen har allerede slått hardt inn i andre Europeiske land. Nå mener sjeføkonomer Dagens Næringsliv har snakket med at enkelte småbanker her hjemme vil komme til å måtte kaste inn håndkle etter hvert.

- Mindre institusjoner vil gå over ende og bli slukt av større aktører, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank. Han viser til at en rekke mindre banker har hatt sterk utlånsvekst og altfor stor risikoeksponering.

- Jeg tror vi står overfor en konsolidering av banksektoren hvor mindre finansinstitusjoner vil gå over ende og bli slukt av større aktører, sier Jullum.

Harald Magnus Andreassen mener sentralbanken må bruke verktøykassen for å få kapitalen til å flyte i de mindre bankinstitusjonene.

- Dette innebærer at verdipapirer av dårlig kvalitet må aksepteres som sikkerhet for lån, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

I går kom meldingen om at tre nye europeiske banker sloss mot konkurs:

Belgiske Fortis, den store tyske boliglånsbanken Hypo Real Estate og italienske UniCredit.

Europas statsledere lover å redde sine egne banker, men har så langt ikke klart å enes om en felles redningspakke for å løse kredittkrisen.