Spår lys fremtid for trådløs bedrift

Publisert: 14. oktober 2003 kl 12.08
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Trådløs bedrift er en komplett telefoniløsning basert på mobiltelefon. Hensikten er man skal kunne oppnå full funksjonalitet uten fasttelefoner og sentralbord. NetCom har de siste årene dreid fokus på å bli mer nisjeorientert og valgt å kutte ut en del tidligere tjenester. Markedssjef for Marketing and Business Partner i NetCom, Steinar Bakke, bekrefter at det nå skal satses på enkle og brukervennlig produkter basert på mobil kommunikasjon.

- For tre år siden trodde vil at vi skulle bli som Telenor. I fjor snudde vi fokus og bestemte vi oss for å satse på det vi er gode på, sier han.

Trådløs bedrift er et samarbeid mellom NetCom og Siemens hvor Siemens har utviklet alle tjenester lokalt og eier produktet.

- Siemens har utviklet løsningen, mens NetCom på sin side kjøper en lisens til produktet. Det er nå klart for internasjonal lansering av trådløs bedrift, sier IN and Solutions Manager Jarle Sæthermoen i Siemens.

Andelen av de som bruker mobil som arbeidsverktøy har det siste året økt fra 82 til 85 prosent, mens årlig mobilforbruk har økt med 9 prosent. Mobilomsetningen i SMB-markedet, definert som bedrifter med 1-200 ansatte, står for ca 75 prosent av det totale mobilmarkedet. NetCom håper å kapre en stor andel av denne kaken.

DYRERE PÅ KORT SIKT

Nytteverdiene ved å velge trådløs bedrift er økt tilgjengelighet, økt effektivitet og kostnadsbesparelse. De ansatte kan avlaste hverandre og man oppnår en fleksibel sentralbordsløsning. Økt effektivitet innebærer at man frigjør samtaler til sentralbord, velger hvor man vil være tilgjengelig og samtaler kommer til rett person. En bedrift som velger trådløs bedrift vil også kunne oppnå kostnadsbesparelser. Ikke nødvendigvis kortsiktig gevinst, men på sikt.

Saken fortsetter under annonsen

- På kort sikt blir trådløs bedrift noe dyrere. Men er bedriften i byttemodus vil det være lønnsomt å bytte til trådløs bedrift siden man øker tilgjengeligheten betydelig, mente Bakke.

Man har kun ett abonnement per ansatt, ingen kostnader med hensyn til oppgradering eller flytting og intern-ringing er inkludert i prisen. Målgruppen til trådløs bedrift er først og fremst SMB-bedrifter. Innen yrkesgruppene konsulent, IT, transport, salg og håndverksbransjen er en slik løsning veldig aktuelt. I dag er det 30.000 aktive brukere av NetComs trådløs bedrift. Konseptet ble lansert i august 2000. Den typiske kunden er en bedrift med mellom 15 og 20 ansatte.

SER LYST PÅ FREMTIDEN

NetCom mener trådløs bedrift vil gi kost-/nytteverdi fra dag en. I et perspektiv på tre til fem år mener operatøren at 60 prosent av SMB-markedet vil velge standardiserte mobile løsninger som trådløs bedrift. Rundt 40 prosent av markedet vil av ulike årsaker fortsatt ha ønske om fastlinjer supplert av mobiltelefoner. For at trådløs bedrift skal oppnå denne suksessen mener NetCom løsningene må være driftsikre, skalerbare og ha et enkelt brukersnitt. Samtidig må prisstrukturen være oversiktlig.

En barriere for enkelte bedrifter kan være å få alle ansatte til å bytte til NetCom abonnement. Men NetCom anser dette snarere for å være en utfordring. Telenor er den argeste konkurrenten med sin tilsvarende tjeneste som heter ProffNett Total. Denne løsningen integrerer på samme måte fasttelefoni og mobiltelefon.

Av selskapene som i dag har valgt trådløs bedrift fra NetCom er PricewaterhouseCoopers (PwC), Sintef, Aftenposten, Software Innovation og Oslo Taxi. Trond Legreid, CTO og ansvarlig for trådløs bedrift i PwC

mener fordelene ved å avskaffe fasttelefoni er mange.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi oppnår bedre tilgjengelighet, har minimum av administrasjon sammenlignet med å ha to systemer og komplett sentralbordløsning. I tillegg har vi internnummer mellom alle ansatte uavhengig av lokalisering, sier Trond Legreid.