Spår banktap på 1500 milliarder

Publisert: 13. februar 2009 kl 12.45
Oppdatert: 14. februar 2009 kl 14.46

De totale avskrivningene i det globale banksystemet er nå på rundt 1000 milliarder dollar. Vi regner med at ytterligere 1000 til 1500 milliarder må skrives ned før krisen er over, mener den danske investeringsbanken Saxo Bank.

- Det betyr at vi ikke er havveis gjennom krisen ennå, sier sjeføkonom David Karsbøl i Saxo Bank.

Banken regner at boligprisene vi falle ytterligere 15 til 20 prosent, og at vi vil se en avmatning i økonomien i to til tre år til før vi kan se tegn til vekst.

Ifølge bankens prognoser vil den globale økonomien se en deflasjon på mellom 1,5 og 2 prosent i 2009/2020, fulgt av en 10-års periode med 0 inflasjon.

De viktigste indikatorene

Saxo Bank peker på tre indikatorer som kan indikere at den negative utviklingen er i ferd med å snu.

1. Amerikansk privat forbruk: Dette vil falle i minst seks måneder til. Når det igjen stiger to kvartal på rad kan vi begynne å bli mer optimistiske.

Saken fortsetter under annonsen

2. Gjelds/BNP-grad: Dette forholdet vil trolig øke kraftig i de kommende kvartaler som følge av fallende brutto nasjonalprodukt, som vi så etter 1930. Når gjeld/BNP-graden begynner å stabilisere seg i en nedadgående trend - som etter vår mening kan ta et par tiår - vil vi være på rett vei.

3. Total lånemengde: (Loans and Assets). Dette er et uttrykk for bankenes utlånsaktivitet. I øyeblikket ligger det på 1600 milliarder for amerikanske banker, og vil falle med 20 prosent de neste årene som følge av nedbyggingen av gjeld (deleveraging) i det kommersielle banksystemet. Når utlånene stiger igjen, vil oppturen være underveis.

Slutten på megatrend

- Vi ser på det som skjer som slutten på en megatrend med økende utlån, lave renter og ikke nok sparing. Politikerne prøver med sine tiltakspakker å komme tilbake til "normale" tilstander, men de økonomiske forholdene før krisen var langt fra normale, sier Karsbøl.
- Det er et falskt bilde, skapt av sentralbankene, legger han til.

- Vi må "back to basics" med tradisjonell sparing og organisk vekst, sier den danske finansguruen til Økonomisk Rapport.