Spania: Bruker tid - sparer penger

Publisert: 25. juli 2002 kl 15.03
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nordmenn er ikke kjent for sin tålmodighet. I alle fall ikke blant spanjoler. I møte med den spanske kultur og spansk tenkemåte, kan det likevel være svært økonomisk lønnsomt ikke å rushe. Mange kopper kaffe og samtaler med bygdas imøtekommende befolkning kan være en lønnsom geskjeft.

Lett tilbaketrukket fra Costa Blancas smale kyststripe som preges av bastant turisme, ligger små landsbyer omkranset av store landområder. Tárbena, Bolulla, Polop de Marina, Finestrat, Sella, Relleu eller Orcheta klinger ikke like familiært i nordmenns ører som Benidorm, Altea og Alfaz del Pi. Likevel er det stadig flere nordeuropeere, inklusive nordmenn, som har funnet seg et sjarmerende sted i eller utenfor landsbyene.
GODE TILBUD
For et par år siden hevdet en norsk eiendomsmegler i Benidorm at den beste investeringen en nordmann kunne gjøre i Spania, var å kjøpe seg en ”finca”, et småbruk, litt inn i landet. For den som tenker langsiktig, er det grunn til å tro at eiendomsmegleren har rett. Fortsatt i dag kan du reise en halv times biltur vekk fra kysten, og skaffe deg et småbruk for et sted mellom 250000 og 500000 kroner. Men tendensen er klar; du må stadig lenger inn, og ”kuppene” er sjeldnere.

Det er ikke alltid slike perler blir lagt ut for salg hos eiendomsmegler. Da er barbesøket og noen høflige forsøk på å kommunisere med lokalbefolkningen en god investering. I de spanske puebloer, der ”alle kjenner alle”, er det ikke utenkelig at det kan dukke opp et hyggelig tilbud om hus, finca eller tomt.
LAVE BYGGEKOSTNADER
De kjøpte en femmåls tomt ti minutters gange utenfor den pittoreske landsbyen Finestrat. Puebloen ligger ti minutters kjøring inn i landet fra Villajoyosas flotte strender, og på et kvarter vil de kunne være i Benidorms bykjerne. Foreløpig nyter ekteparet Enrique og Ellen Urrea panoramautsikten og hygger seg med litt stell av ”skogen” av furu, oliven og johannesbrød. De har ikke dårlig tid. Nå leier de en leilighet i landsbyen, og vil bygge når tiden er moden.

- Vi bruker en lokal byggmester, og han har mye å gjøre, sier Enrique Urrea som forteller at det vil koste familien rundt 800 000 kroner å sette opp et hus på 150 kvadratmeter. Inklusive tomtekjøpet, kalkulerer han prosjektet til 1,2 millioner kroner.

- Vi måtte trolig betale to til tre ganger så mye dersom vi hadde kjøpt et hus i en urbanisasjon med offentlig infrastruktur, sier han og hevder at tomteprisene i Finestrat har steget betraktelig denne våren.

- Skal du få noe virkelig billig, må du nok reise enda lenger inn i landet, sier Enrique Urrea.

Saken fortsetter under annonsen