Spania: Bill.mrk: Prisstigning ingen hindring
Spania har de siste årene vært på vei inn i himmelen. Full kontroll på en stadig voksende økonomi med lav rente, lav inflasjon og en vanvittig investering i byggeprosjekter har preget hele landet. I den senere tid har Europas usikre økonomi slått kiler inn i den spanske herligheten. Lånerenten har steget med 50 prosent på halvannet år, og landet opplever større inflasjon enn beregnet. Spanjolenes ubegrensede optimisme er i ferd med å snu, og de er blitt mer forsiktige.
BYGGEREKORD
I samme periode har middelhavslandet satt nasjonal rekord i husbygging. På tre år er det ifølge tall fra Fundación Instituto de Proprietarios Extranjeros (FIPE) bygd nesten 1,5 millioner nye eiendommer i Spania. Samtidig har prisene økt betraktelig. Ifølge den spanske avisen El Mundo har kvadratmeterprisen på nye boliger i Valencia-regionen økt med et gjennomsnitt på 17,5 prosent fra 1999 til 2000. I områdene der nordmenn flest velger å slå seg ned, har prisene i gjennomsnitt økt med 21 prosent. Mange selgere og eiendomsmeglere melder om prisøkning på mellom 50 og 80 prosent på enkelte boliger på ett år.
Om Spania var på vei inn i himmelen, kan det se ut for at i hvert fall det ene beinet må plasseres trygt ned på terracotta-jorden igjen. Antall byggesøknader går ned, og El Mundo hevder i en annen artikkel at både kjøp av boliger og boligprisene er på vei ned.
HVITVASKING OVER
Det nærmer seg raskt innføring av Euro som klingende mynt i store deler av Europa, Spania inkludert. Eksperter regner nå med at behovet for hvitvasking av svarte penger gjennom kjøp av eiendom snart er dekket. Det minkende behovet for hvitvaskings-objekter vil senke etterspørselen.
- Prisene vil synke. Å kjøpe i dag er dyrt, sier Per Svensson, generaldirektør i FIPE.
Likevel forteller eiendomsmeglere i de norskeste områdene om stadig større etterspørsel fra nordmenn. På eiendomsmegleres vis vil de selvsagt heller ikke spre pessimisme.
- Jeg tror nok at prisene etter hvert vil flate ut noe og ikke lenger stige i samme grad som tidligere, sier den norske eiendomsmegleren Kristin Hyni Bakken ved Postbanken Eiendomsmegling i Albir. Men hun tror ikke at prisene vil stagnere eller gå ned. Hun får støtte av kolleger i andre norskdominerte områder.
- Nordmenn kjøper ikke for å bli kvitt svarte penger, hevder hun.
ALBIR I EN SÆRSTILLING
Ingen kjenner morgendagen. Kan hende vil begge de to ovenstående spådommene slå til. Generelt er det vel lite trolig at prisnivået i Spania, som etter hvert er kommet opp på et europeisk nivå, vil fortsette sin formidable vekst. Det er vel også grunn til å tro at jobbetid fører til nedgangstid. Men eiendomsmegleren i Albir som stort sett forholder seg til nordmenn, står kanskje i en særstilling i forhold til den gjengse eiendomsmegler i Spania.
- Det norske markedet er det sterkeste av alle i Spania i dag. På grunn av den voldsomme verdiøkningen på eiendom i Norge, spiller det ikke så stor rolle for mange om de betaler en million eller to for boligen de skal ha i Spania, sier generaldirektør Per Svensson. Han hevder at på den bakgrunn oppleves nordmenn som den minst prisbevisste kjøpergruppe i kystområdene.
En annen faktor som sjelden nevnes, er at det åpenbart er blitt en trend blant nordmenn å kjøpe bolig i Spania. Tidligere var det mange som drømte. I dag er terskelen lavere og drømmen realiseres, kan hende på bekostning av hytte på Sørlandet. Den mentale effekten av denne trenden, kan godt motvirke de økonomiske lovene.
- Hver uke får vi mange henvendelser fra nordmenn, sier en svensk eiendomsmegler i et spansk firma.
IKKE KRAKK
Om det er klokt å kjøpe hus i Spania i dag, eller om det er smart å vente, vil selvsagt være avhengig av motivet for kjøp.
- Investorer kan komme til å gå skoene av seg, tror Per Svensson som opplevde slutten av jappetiden med 50 prosent nedgang på eiendomsmarkedet.
Det opphetede markedet har igjen, som det gjorde for 15 år siden, tiltrukket seg norske investorer med ønske om stor fortjeneste på kort tid. Det har ligget god fortjeneste i å kjøpe en leilighet på prosjektnivå. Inngangsbilletten er en liten del av totalsummen. Etter kort tid vil den fortsatt uferdige leiligheten ha steget stort i verdi, og den norske investoren selger videre til andre nordmenn med god fortjeneste. Dette spillet er selvsagt avhengig av en rask prisstigning. Stagnerer prisene og investoren ikke har kvittet seg med prosjektet, vil han svi. Mang en norsk investor med hjelp fra norske banker, gikk på ryggen ved forrige eiendomskrakk.
I dag er 80 prosent av det som selges av entreprenører ikke ferdigstilt. Går prisene ned, går mange konkurs.
- Jeg tror ikke på et tilsvarende krakk nå. Heller en normalisering av prisene, sier Svensson.
Derimot vil det spille mindre rolle for kommende pensjonister som ønsker seg et sted i varmen og noen gode dager i livets høst. Investering i eiendom viser seg alltid på lang sikt å være en sikker investering, uavhengig av markedets svingninger.
- Men det er lurt å se på prisene med kritiske øyne og stor grad av forsiktighet, mener Svensson.
PRISENE VARIERER
Du kan fortsatt skaffe deg en billig bolig i Spania. Men da må du være villig til å reise inn i landet og vekk fra sjøen. Hele kyststripen fra Barcelona til Cadiz er prisregulert av utlendingers behov for en solfylt tilværelse.
Prisne varierer sterkt også i kystområdene. Det dyreste området er Marbella og Fuengirola-området på Costa del Sol. Der er gjennomsnittsprisen for et hus med tre rom 48 millioner pesetas (ca 2,4 millioner NOK). Byggepris (inklusive tomt) ligger på 10500 NOK per kvadratmeter. Gjennomsnittsprisen for en tre roms leilighet i samme område er på 29 millioner pesetas (underkant av 1,5 millioner kroner). I Alicante-området på Costa Blanca er kvadratmeterprisen på en leilighet omtrent 7200 NOK. Den spanske stormbullindeks forteller at gjennomsnitts byggepris per kvadratmeter i Spania er på 4500 NOK per kvadratmeter.