Solo for full gass
Solo fikk seg et trøkk da Ringnes og Coca-Cola brøt samarbeidet for noen år siden. En stabil markedsandel på 10 falt til syv. Samme andel har den argeste konkurrenten, Fanta, kommet opp på.
Ringnes bruker i disse dager millioner på lanseringen av Solo Pasjonsfrukt, med annonser i blader og aviser, boards og fjernsyn, pluss at det har vært kjørt aktiviteter i butikkene. Salgsapparatet er mobilisert for å gjøre brusen synlig i hyllene.
- Drikken går så det suser. Vi har sjelden sett så stor andel på så rask tid, hevder Ringnes markedsdirektør Jan Hillesland.
Hillesland understreker at det ikke holder å bare ha en god kampanje. Alt må henge sammen. Aktivitetene på salgsstedet må være bra. Det samme gjelder hylleplasseringen.
ENESTE NORSKE
Målet er å styrke Solos posisjon som den norske brusen.
- Resten av brustilbudet er amerikansk, sier Hillesland.
Derfor spiller reklamen på de norske verdiene.
Solo er den tredje største brusen i Norge. Ringnes har også lansert Solo Pluss, som er en brus uten sukkertilsetning og litt mer råsaft enn i annen Solo, pluss en tilsetning av Guarana for å gi forbrukeren mer energi. Solo har også Solrik og is som produseres av Hennig Olsen.
Hillesland sier at Solo har vært en utrolig sterk merkevare, og er fremdeles en av de tre sterkeste norske merkevarene.
Selv om målet med å bruke millioner på lansering av den nye brusen er å øke salget av Solo, har Ringnes også en viktig baktanke med fremstøtet. Hillesland forteller at selskapet trenger lokomotiver. Økt salg og oppmerksomhet rundt Solo smitter over på de andre brusdrikkene selskapet produserer. Det blir et positivt momentum som smitter over på de andre drikkene. Brussalget er styrt av prisene. Hillesland sier at det må nye innovasjoner til hele tiden for å skape nyhetens interesse.
LOKOMOTIVER
Marketingsdirektøren i Ringnes definerer tre områder der det er viktig å ha lokomotiver:
1. Øl, der Ringnes og Carlsberg er lokomotivene.
2. Vann, med Farris og Imsdal i hovedsetet.
3. Brus, der Pepsi er lokomotiv ved siden av Solo.
I tillegg har Smirnoff Ice blitt markedsleder innenfor FAB (rusbrus), ifølge marketingsdirektøren.
Solo er nummer 1 innenfor appelsinbrus, og har ikke råd til å falle mye tilbake.
- Det er ikke plass til nummertre-produkter, sier Hillesland.
Han tror ikke at taket for brussalget er nådd, til tross for helseguruenes angrep på all brusdrikkingen i Norge.
- Gjennomsnittsinnbyggeren i USA drikker dobbelt så mye brus som oss nordmenn, 120 liter pr hode, sier markedsføreren.
Storforbruk av Solo begynner i 15 - 16 års alderen og topper seg i alderen 20 - 30 år, men aldersgruppene på konsum er i ferd med å stige. Solo er favorittdrikken for ganske mange i de eldre aldersklasser, ifølge Ringnes. Det er ikke slik at mer brussalg går ut over ølsalget, og omvendt. De forskjellige drikkekategoriene ser ut til å leve sine egne liv.
Solo er i den unike situasjonen at den produseres av tre konkurrerende bedrifter. Ringnes, Aas og Mack lager alle Solo etter samme oppskrift. Det samme gjør Oscar Sylte, men dette selskapet er leverandør til Ringnes. De fire bedriftene eier Solo AS i fellesskap, men Ringnes er etter utallige oppkjøp av bedrifter blitt den dominerende eieren av Solo. Bedriften har 80 prosent av aksjene, og forsyner seg gjerne med mer hvis noen vil selge.
- Så da er vel de andre eierne gisler for Ringnes?
- Vi vil det beste for produktet, og er avhengig av godt samarbeid med eierne, sier Ringnes marketingsdirektør.