Solmesteren

Publisert: 30. oktober 2009 kl 14.46
Oppdatert: 13. november 2009 kl 10.18

Helnorskt energiselskap

Verdens største solenergiselskap er helnorsk; det ørlille selskapet som startet beskjedent i Glomfjord for 13 år siden er helt i front i verdenssammenheng når det gjelder teknologi til å utnytte solenergien. REC Scanwafer produserer i dag hver fjerde silisiumwafer i verden, som kunden igjen lager solceller av.

De to grunnleggerne av solcelleeventyret, Alf Bjørseth og Reidar Langmo, startet et av Norges største industrieventyr. Da de færreste hadde noen konkrete ideer om hvordan solenergien kunne utnyttes, hadde de visjonene. I dag er selskapet Norges fjerde største selskap, og det største private selskapet på børsen. Videre er det kåret til Norges mest nyskapende bedrift.

Tok risken

- Vi satset tungt på at bransjen skulle ta av. Vi valgte å utvikle teknologi for storskala produksjon, selv i en fase da markedet var lite. I tillegg sikret vi oss med hensyn til råvaren silisium lenge før det ble kamp om den. Og vi har de siste fem årene blitt mye dyktigere på produksjonsstyring og kontinuerlige produksjonsforbedringer, sier RECs teknologidirektør Erik Sauar.

Blant annet med offentlig hjelp i form av tilskudd og lån i starten bygget selskapet seg opp. Deretter har det selv satt av store midler til forskning og videreutvikling av den teknologien, og også tatt relativt stor teknologirisiko i tidlig fase av selskapets vekst. Stadig utvikling av ny og bedre teknologi, kontinuerlige forbedringer og automatisering av prosessen gjør at selskapet i gjennomsnitt kan kutte kostnader med over ti prosent.

Solcellestrøm har til nå stort sett vært så dyr at få vil bruke den uten subsidier. Teknologiutviklingen gjør imidlertid at prisene stadig nærmer seg sammenlignbare energikilder.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er nok fortsatt avhengig av at det ikke blir gitt grønt lys for å bygge kull- og gasskraftverk uten rensing. Ellers begynner vi å bli konkurransedyktige, sier Sauar.

Investeringsprogram

Det er et voldsom investeringsprogram som nå er i gang og som vil tredoble kapasiteten. Det bygges to nye fabrikker på Herøya, en i Glomfjord, en i Narkvik, en i Sverige og en i USA for til sammen ca. 12 milliarder kroner. I tillegg forbereder selskapet å bygge verdens største solenergifabrikk i Singapore til over 20 milliarder kroner. Den vil bli konstruert med aller nyeste og mest kostnadseffektive energi.

100 mann i hælene

REC har en klar ambisjon om å forbli verdensledende i å utnytte solenergien, selv om konkurrentene popper opp og det satses enormt.

- Den største utfordringen blir å kontinuerlig og raskt nok satse på, og gjennomføre, riktige utviklingsprosjekter. Vi må hele tiden være innstilt på å gjøre nye gjennombrudd teknologisk sett, raskt. Når du har 100 mann rett bak deg i feltet, må du være rask, grundig og dyktig, sier teknologidirektøren.

REC har ingen planer om å forlate moderlandet, men vil vokse både ute og hjemme. Ifølge Sauar ville det ikke latt seg gjøre å besette den planlagte fabrikken i Singapore, som skal ha 3000 ansatte, med nordmenn.

Saken fortsetter under annonsen