Snøhvit-stopp igjen

Publisert: 27. mars 2008 kl 08.55
Oppdatert: 28. mars 2008 kl 09.18

StatoilHydro sliter på Melkøya utenfor Hammerfest. Produksjonen av flytende naturgass fra Snøhvifeltet ble stanset 18 mars, som følge av problemer med et kjøleanlegg. Nye fire rør i kjølevannsysstemet på landanlegget har sprunget lekk, trolig som følge av vibrasjoner og risting. I tillegg er det oppdaget lekkasjer på havbunnen, skriver Dagens Næringsliv.

Det er andre gang siden Snøhvitfeltet kom i drift i fjor høst at produksjonen måt stoppes på grunn av tekniske problemer.

Informasjonsleder for Snøhvit Sverre Kojedal bekrefter overfor Dagens Næringsliv at det er oppdaget lekkasje i kjølesystemet på land.

-Det er selvfølgelig ikke ønskelig, men noe må vi forvente i en oppstartsfase. Denne lekkasjen er et annet sted enn forrige lekkasje, sier han. Kojedal mener anlegget må leve med barnesykdommer en god stund framover.

- Jeg blir ikke overrasket om det blir mer. Vi kan ikke garantere at det ikke blir flere hendelser. LNG-anlegg er de mest kompliserte i olje-og gassindustrien, sier han til DN.

I forbindelse med lekkasjene i høst var måtte StatoilHydro stenge produksjonen ved anlegget i to måneder. Selv om anlegget på Melkøya kommer i produksjon igjen vil det ikke produsere mer enn 60 prosent av kapasiteten.

- For å komme i full produkjson må det gjøres utbedringer både i første revisjonsstans i sommer og i 2009, sier Kojedal.

Saken fortsetter under annonsen

Da Snøhvitanlegget sto ferdig i fjor høst var prisen 58 milliarder kroner. Det er 50 prosent mer enn budsjettert. Problemene på Melkøya har i tillegg medført enorme utslipp av klimagassen CO2.