Snart i havn

Publisert: 21. mai 2003 kl 14.31
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det hevder administrerende direktør Morten Lind-Olsen som har måtte leve med blodrøde tall de siste årene.

Dualog økte omsetningen med 1,9 prosent til 16,4 millioner kroner i fjor. Samtidig minsket tapene i driftsresultatet - fra 3,2 millioner i 2001 til 0,9 millioner.

TÅLMODIGE EIERE

De siste årene har Dualog investert tungt i produkt- og markedsutvikling, med store avskrivninger og negative regnskapstall som resultat.

- Det skal tålmodige eiere til for å holde ut og tro på et så langt løp, sier Lind-Olsen.

Selv har han en eierandel på 25 prosent i selskapet. SND Invest har en tilsvarende andel. Såkorn Invest, Forskningsparken i Tromsø, Sparebanken Nord-Norge, Odd Berg a/s, Troms Kraft og andre lokale eiere står for resten.

Dualog er et eksempel på norsk teknologi som kan lykkes, men som har fått lite oppmerksomhet i mediene. - Vi har jobbet med teknologi, og holdt oss unna pressen. Markedet har ikke vært modent, sier Lind-Olsen.

Saken fortsetter under annonsen

TJENT PENGER

På slutten av 1980-tallet begynte selskapet Havinfo å arbeide med en teknologi for datakommunikasjon mellom fartøy og baser på land. Med seg hadde de forskere ved Kongsberg Spacetec og Fiskeriforskning, Universitetet og Norut i Tromsø.

De utviklet et nettbasert e-postsystem, som finner tilgjengelig transportvei over satellitt eller GSM. Kommunikasjonen går via en server i Tromsø. Beskjedene kommer som øyeblikksmeldinger. Mottaker slipper å aktivisere programmer for å laste ned meldingene.

Fiskeflåten ligger forholdsvis langt tilbake når det gjelder å utnytte elektronisk online rapportering. De har mye å hente på å ta i bruk datakommunikasjon.

- Det var denne nisjen vi opprinnelig ønsket å nå med vår e-postløsning, sier Lind-Olsen som forteller at opp mot 20.000 meldinger går over serveren daglig.

TIDSKRITISK

Fiskeflåten ble selskapets eksistensgrunnlag mens de har arbeidet med å videreutvikle teknologien for et mer internasjonalt marked. Mot slutten av 1990-tallet hadde de løsninger klare for supply-, offshore- og handelsflåten.

Saken fortsetter under annonsen

I 1999 skiftet de navn til det mer forståelige Dualog. På kundelisten står blant andre Bergens-rederiet Wilson. Teknisk inspektør Atle Fjeldstad sier Dualog er eneste selskap som tilbyr et automatiske on-line meldingssystemet som virker uavhengig av tid og sted.

Første dagsordre går ut fra rederikontoret til skipene klokken ti. Endringer kommer fortløpende.

- Beskjedene er tidskritiske og må frem umiddelbart. Manuell opphenting eller replisering er ikke bra nok for oss, sier Fjeldstad

Wilson har en øvre grense for overførbar datamengde på tre Mbyte over GSM. Over satellitt er den på tre Kbyte,eller tre «normale» dokumentsider. Tidskritiske ordrer er på under tre Kbyte. Rederiet formidler 1.000 e-poster om dagen.

- GSM er prioritert. Den er billigere enn satellitt. Det har vi spart penger på, sier Fjeldstad.

45 av rederiets 48 skip er utrustet med Dualog-tekologien - de fleste skipene i tørrbulk og stykkgodsfrakt mellom Murmansk og Middelhavet.

PARTNERSKAP

Saken fortsetter under annonsen

Fiskeflåten står i dag for rundt 20 prosent av omsetningen. Supply/offshore og handelsflåte står for 40 prosent hver.

Dualog har et datterselskap i Singapore, og partneravtaler med selskaper i Dubai, Aberdeen, Hamburg og Houston. Totalt har de 60 kunder med 450 båter.

Internasjonale konkurransen er hard, blant annet med nederlandske Xantic og amerikanske Rydex.

- Det er vanskelig å si hvor stor del av markedet vi har, men vi har en tosifret prosentandel. Vi er fortsatt i en forholdsvis tidlig markedsføringsfase, sier Lind-Olsen.

Et strategisk samarbeid er innledet med Kongsberg Maritime i Horten - en del av Kongsberg Gruppen. De to selskapene har komplementær teknologi.

- Vi tror samarbeidet vil bidra til å sikre vårt internasjonale fotfeste, sier Lind-Olsen.

I samarbeid med Norges Råfisklag og Norges Sildesalgslag har Dualog også utviklet en on-line løsningen for ressurs- og fangsrapportering. Rundt 30 prosent av den norske trålerflåten har installert «Fisknet».

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen


























Dualog
Millioner kroner
20022001
Endr.

Omsetning16,416,11,90 %
Resultat før skatt-1,1-3,265,60 %
Driftsresultat-0,9-3,270,00 %