Snart går alt bedre

Publisert: 20. januar 2009 kl 16.54
Oppdatert: 21. januar 2009 kl 16.15
Thøgersen er en av de professorer regjeringen tyr til når de vil ha ekspertisesynspunkter på økonomiske spørsmål. Han presenterte konklusjonen sin på et seminar på Hotel Bristol i dag, og der Norges Bank og finansdepartementet var tungt til stede.

Utviklingen

Thøgersen beskrev utviklingen frem til i dag på følgende måte:
  • 2002-2007: Lav inflasjon, lave renter, sterk vekst i boligprisene. Kina og andre fremvoksende økonomier vokser sterkt. Prisen på olje og andre råvarer stiger sterkt, mens finansmarkedet preges av innovasjoner og, etter hvert, beryktede eksesser.
  • 2007-første del av 2008: Lavere vekst, høyere inflasjon (stagflatoriske trekk) og tegn til problemer i finansmarkedene.
  • Annet halvår av 2008: Vi rammes av dramatisk synkronisert fall i global etterspørsel og inflasjon. Et rent etterspørselssjokk. Og dette kommer i tospann med risikoaversjon og tillitssvikt i kredittmarkedene. En systemsvikt.

Lyspunktene

Thøgersen peker på at de mange kurvene som peker rett mot bunnen gjelder konjunkturelle kortsiktige forhold, som produksjonsfallet på verdensbasis. Den underliggende veksten er imidlertid ikke rokket. Og han ser store lyspunkter i de fremvoksende økonomiene, som Kina og India.
Saken fortsetter under annonsen

- De grunnleggende driverne for vekstkraft i disse økonomiene er intakte, sa Thøgersen til den fremmøtte eliten av økonomer.
Han mener disse økonomiene har dynamikk nok til å sette i gang egne vekstimpulser. Blant annet blir veksten i Kina mer og mer konsumdrevet. Landet setter dessuten i gang omfattende infrastrukturprosjekter som kommer til å stimulere økonomien.
- Det underliggende vekstpotensialet ser solid ut ifra tilbudssidebetraktning, sier han. Professoren er med andre ord ikke veldig bekymret over at disse landene også rammes av lavere etterspørsel i eksporten. Han mener at de er mer robuste enn for noen år siden. Gjelden er lavere, driftsbalansen er hyggelig og de er bedre i stand til å føre stabiliseringspolitikk. Dessuten har bankene deres begrenset eksponering mot det amerikanske boligmarkedet og de råtne lånene der.

Andre løsninger

Saken fortsetter under annonsen
Thøgersen på peker på at det er stor politisk vilje globalt til å håndtere situasjonen i penge- og kredittmarkedene.
- Det er rimelig å anta at utviklingen bunner ut når problemene løses der de startet, sier han og peker på flere forhold som han mener dokumenterer at penge- og kredittmarkedene begynner å fungere igjen. Rentekuttene i USA har gitt kjøpekraftsforbedringer i USA og det er høy refinansiering i landet. Og boligprisene der nærmer seg bunnen.
Professoren tror imidlertid at det vil ta en stund før vi tilbake til samme høye vekst som i årene 2002-2007.

Farer

De største farene Thøgersen ser, er at tiltakene som settes i verk kan gi høy inflasjon og ny stagflasjon hvis de ikke avsluttes tidsnok. Proteksjonistiske tiltak fra viktige land vil også kunne ødelegge for helbredelsen av økonomien, men Thøgersen tror ikke at det blir proteksjonisme.

Saken fortsetter under annonsen