Smellet tok gnisten ut av markedet

Publisert: 28. juni 2002 kl 14.18
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Graziano (60) synes dagens situasjon minner om 1973-74, da daglige nyheter om Richard Nixons problemer ofte var markedets eneste drivkraft, uansett hva selskapene og økonomien gjorde.

- Nå ser vi også et nyhetsmarked. Nyhetene, bare nyhetene driver markedet. Hvor mange har fått miltbrann? Hva er den neste fandenskapen? Hvem bomber hva eller hvem eller hvor? Hvor smeller det neste gang? Hele markedet er fokusert på nyhetsbildet, sier Graziano, som tror markedet når som helst kan gjøre nok et nervepirrende svalestup. Alt som skal til er et nytt smell, eller noe lignende. Et slikt marked er ikke noe sted å være, ikke for nye plasseringer for hans type kunder, sier han.

Med kontorer i Howard Beach i New York City og Massapequa Park på Long Island, styrer han langtidsfinansene til cirka 400 familier, gjerne med seks- eller syvsifrede porteføljer.

Han ble sertifisert som finansrådgiver for cirka 30 år siden og har gjort det bra. Villaer på Long Island og Floridas vestkyst, andeler i noen fine hester som galopperer inn en slant i ny og ne, en oppegående vinkjeller og voksne, behagelige barn er ingredienser i hans velvære. Det er også praksisen, vanligvis, men ikke nå.

- Kunder ringer og har arvet litt penger. Vil inn i markedet. Kursene er lave. Er dette et bra tidspunkt? Det må du ikke finne på, sier jeg og anbefaler kortsiktige plasseringer i noe så drepende kjedelig som skattefrie kommunale obligasjoner. De er omtrent helt sikre, men gir en rente på 2,5-3,5 prosent. Og dette sitter jeg her og anbefaler. Jeg hadde aldri trodd jeg ville anbefale kommuneobligasjoner. Det er jo som å abdisere ens mandat. Du trenger ingen finanskonsulent for å få 3-4 prosent, sier Graziano.

Han har ikke mistet en eneste kunde under nedgangen, selv om noen av dem har lidd betydelige tap og er sure. Hans råd til kundene er såre enkelt: Ikke selg aksjer eller aksjefond til tap hvis det er mulig å holde på dem. Aksjemarkedet er langtidsinvestering.

- Utover det har jeg ingen råd å gi akkurat nå, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Det er ikke bare et usikkert marked som plager finans- og meglersektoren. Attentatet 11. september ødela mye av den tekniske infrastrukturen i Wall Street samt tre millioner kvadratmeter gulvflate med finansverdens beste adresser. Likevel er ikke kontorplass i Wall Street blitt mangelvare. Folk føler seg ikke lenger trygge i «Downtown. « Prestisjebygg sliter med for få leietakere og leietakerne sliter med for mange ansatte og for liten inntekt.

Ledende meglerhus flytter ut av Downtown, til Midtown, bydeler utenfor Manhattan, eller sågar til nabostater som New Jersey og Connecticut. Men ikke alle blir med på flyttelasset. Oppsigelsene begynner å nå svimlende tall.

Merrill Lynch, verdens største meglerhus, vil gjerne fremleie 40.000 kvadratmeter i Wall Street og si opp 10.000 ansatte. Før de har flyttet inn selger Morgan Stanley sitt nye hovedkvarter på 100.000 kvadratmeter i Times Square til Lehman Brothers, som vil komme seg ut av Downtown. Goldman Sachs, Gruntal og Dow Jones vurderer også fremleie.

Bear Stearns sier opp 7,5 prosent av arbeidsstokken. Oppsigelser er også ventet hos Goldman Sachs, Credit Suisse First Boston og Morgan Stanley. Wall Streets annaler får ingen nye bonuslegender i år.

Når Økonomisk Rapport påpeker overfor Graziano at markedet, tross bred pessimisme, tok igjen mesteparten av det tapte på et par uker, trekker han frem en oversikt han har utarbeidet over hvordan markedet har oppført seg ved tidligere økonomiske eller politiske kriser, for eksempel krakkene i 1929, 1987 og 1989, Eisenhowers hjerteinfarkt og Nixons avgang.

I disse tilfellene falt markedet bratt med 10-12 prosent, steg så med cirka 25 prosent og noterte altså en netto oppgang på 12-15 prosent. Det plagsomme unntaket var Nixon-krisen, da markedet ble liggende i en bakevje som varte i åtte år. Det ble et uvanlig langvarig marked av den såkalte «trading range»-typen: Markedet beveger seg frem og tilbake ±0,5-1 prosent daglig, drevet av innsidere og børsaktører, uten at indeksene egentlig går noen vei.

Graziano tror det er mulig det kan skje i de kommende uker eller måneder, kanskje langt inn i 2002, men det kommer an på situasjonen i Afghanistan - og i USA, for den saks skyld. Graziano ville ikke bli overrasket hvis Dow-indeksen er nede på 8200 igjen før jul.

Saken fortsetter under annonsen

Noen kjendisanalytikere og strateger står frem på finanskanalene og uttrykker betinget optimisme, men uten særlig overbevisning. Det kan være basert på «en følelse i magen», eller esoteriske paralleller fra fordums marked. Stort sett er det verbalt pliktløp, kanskje forsøk på å forfatte selvoppfyllende profetier.

Men Wall Streets analytikere har ikke den samme troverdigheten som før. Det svake markedet har vart i over halvannet år og alle nedgangsperioder har sine syndebukker.

Etter krakket i 1987 var det datadrevet programhandel. Denne gangen er det analytikerne. Teknologiboblen førte til at mange analytikere gikk fra sans og samling. Plutselig var ikke lenger et tradisjonelt verdimål som forholdet mellom kurs og inntjening (P/E) gyldig. Ellers fornuftige analytikere forsvarte kurser tilsvarende flere hundre års inntjening, mot en historisk norm på 20-25, og anbefalte kjøp. Forretningsjurister og meglingsmenn har det travelt nå.

Dagens P/E tegner et lite overbevisende bilde av markedet. For øyeblikket er P/E i Standard & Poors 500-indeksen på 36, som er all time high. Det kunne til nød forsvares i en tid som denne, med en inflasjonsjustert internbankrente på null – forutsatt at kursene også lå på eller nær all time high.

Men forholdet skyldes ikke høye kurser, det skyldes de verste resultatene for børsnoterte selskaper siden høsten 1990.

Noen sektorer har gode utsikter: Forsvar, sikkerhet og til dels farmasi – sistnevnte blant annet fordi USA siden 11. september tar 16 prosent mer piller mot depresjon enn i tilsvarende periode i fjor. Graziano tror slike nisjer allerede er overvaluert.

Likevel er ikke bildet bare svart. Muligens kan denne ulykken bli en godt maskert velsignelse, sier han. Massevis av folk som ikke hører hjemme i bransjen forsvinner. De flotte tidene med lettjente formuer uten ekspertise eller innsats er over. Resultatet blir et bedre finansmarked som er tryggere for vanlige folk.

Saken fortsetter under annonsen

Mange av USAs beste og mest verdifulle selskaper går i disse dager til stor underkurs. Problemet er at dette kan vare i mange måneder eller år.

- Hvis du kan bli i markedet i 20 år er det bare å kjøpe. Ingen har tapt penger på å bli i markedet i 20 år. Hvis ikke, er dagens markedet ikke spesielt sunt. Glem kortsiktige plasseringer, sier Graziano.

- Hvis du hadde plassert 1000 dollar i Cisco for to år siden, hadde de i dag vært verdt 14 dollar, sier Graziano. – Hadde du kjøpt Budweiser øl for 1000 dollar, hadde du hatt tomgods til 72 dollar. Og tenk på hvor mye moro du ville ha hatt...