SMB-susessene: Norsk programvare-suksess

Publisert: 22. juli 2002 kl 13.56
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Selskapet FotoWare lever av å utvikle lagrings- og administrasjonssystemer for digitale bilder. Det lille Oslo-selskapet har inngått avtaler med blant annet tyske Axel Springer Verlag og britiske Associated Newspaper. Axel Springer eier blant annet tabloidavisen Bild-Zeitung, mens Associated Newspaper gir ut Daily Mail og Evening Standard. Alle de store avisene i Europa bruker Fotoware, og i Norge finnes systemet blant annet i Aftenposten, VG, Dagbladet og Bergensavisen. FotoWares ulike softwareprodukter finnes nå i aviser, forlag og bedrifter i alle verdensdeler.

Programmet FotoStation har i løpet av kort tid utviklet seg til å bli det mest brukte lagringssystem i europeiske nyhetsmedier. FotoStation gjør det mulig å lagre de digitale bildene i en søkbar database for hurtig lagring, søking og bruk og programmet har solgt cirka 400.000 lisenser på verdensbasis. Systemet IndexManager kan holde styr på hundretusener av bilder, slik at man til enhver tid har oversikt over hva man har bilder av og hvor de befinner seg.

Administrerende direktør Ole Christian Frenning sier med dårlig skjult stolthet til at dette gjør FotoWare til en av Norges største eksportører av programvarelisenser. Blant de mange tusen kundene finnes blant annet den engelske politistyrken, norske forsikrings- og kraftselskaper og jernbaneverket og atomreaktorgruppen i Sverige. Tidligere hadde også FotoWare James Bonds offisielle webside på sin kundeliste. Selskapet merker økt pågang fra store selskaper utenfor medieindustrien som vil bygge opp store bildebanker.

TENKER KOMMERSIELT

Softwarebedriften er også en av Norges mest lønnsomme bedrifter. I de 20 norske selskapene med største årsresultat delt på antall ansatte, bidrar de ansatte i snitt med 1,3 millioner kroner til resultatet. FotoWare er landets femte mest lønnsomme selskap. 10 ansatte omsatte for tilsammen 28 millioner kroner i fjor. Overskuddet endte på 9,3 millioner kroner. I år er budsjettet på 37 millioner, men administrerende direktør Frenning regner med at resultatet ender på 33 millioner på grunn av tumultene i IT-markedet. Likevel vil overskuddet trolig ligge mellom 12 og 13 millioner kroner.

- Hva er årsaken til suksessen?

- Vi har bra software til rimelige priser som vi selger i store volum. Og selvfølgelig hadde vi flaks med timingen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi tenker med lommeboka. Vi er både kommersielle og teknologiske. For å lykkes, må man lage produkter som kundene ønsker og man må kunne det man driver med. Frenning sier at han er stolt og ydmyk overfor den raske utviklingen i selskapet. - Jeg hadde aldri trodd at vi skulle nå så langt. Vi hadde vært fornøyde med å bli store i Skandinavia. Men vi har funnet en nisje. På verdensbasis har FotoWare kun fire-fem konkurrenter.

- Hva blir den viktigste utfordringen nå?

Ole Christian Frenning er ikke i tvil: - Vi må nå ut til nye brukere. Særlig store bedrifter og rene bildebanker. Med 10-12 forhandlere over hele Norge når vi ut til nye kundegrupper også her hjemme. For å overleve og vokse, må vi satse bredt, ikke bare i medieverden. Digitale bilder er «hot», og vi har en velprøvd produktrekke som dekker de aller fleste behov.

FotoWare har 30 distributører rundt i verden.

- Nå har vi flere lokale distributører i USA og opplever stor interesse. Vi er veldig spente på dette store markedet, sier Ole Christian Frenning. - I Storbritannia har vi mer enn 50 prosent markedsandel for aviser, med mer enn 250 totalsystemer leder vi dessuten i hele Europa. I Norge bruker de fleste avisene komponenter fra FotoWare i sin produksjon, sier han.

MED NIKON PÅ LAGET

FotoWare er et ektefødt barn av den digitale bildeindustrien. Den eksplosive utviklingen i bruk av digitale bilder begynte på begynnelsen av 1990-tallet å kreve nye løsninger. Uten systemer for arbeidsflyt, automatisering, arkivering og distribusjon, ville det skapt kaos for alle bildene som skulle behandles digitalt. Det skjønte gründerne i FotoWare, som den gang var under vingene til Interfoto, da de startet opp i 1994. Interfoto var tidlig ute med elektroniske bildesystemer. Norske aviser var raskest til å gripe fatt i løsningen, og de begynte tidlig å sette den digitale bildeflyten i system.

Saken fortsetter under annonsen

Men Ole Christian Frenning og kollega Egil Nilsson så begrensningene til det daværende produktet. Utviklingssjef Anders Bergman i Hasselblad Electronic tenkte i samme baner og han ble ansatt i Interfoto. Interfotos team begynte utviklingen av det første produktet, Color Factory på Windows NT Server. På IFRA-utstillingen i Geneve i 1996 kom den europeiske lanseringen, året etter var distribusjonen i Europa på plass og Interfoto omsatte software for syv-åtte millioner kroner.

I 1998 ble FotoWare AS skilt ut som et rent programvareselskap med Frenning, Bergman og Nilsson som eiere.

Men folk vil ikke bare ta digitale bilder. De vil også samle på bildene sine, vise dem frem, og ha mulighet til å finne dem. FotoWare har inngått en partneravtale med Nikon, og FotoStation følger nå med alle scannere og digitale kameraer fra Nikon som blir solgt i Europa.