SMB-suksessene: Suksessen som kom inn fra kulden
To ganger i døgnet raser ERS-satellitten over Norge med en hastighet på 18.000 kilometer i timen, mens den fotograferer isbreer og norske vinterlandskap. Data fra satellitten, 780 kilometer ute i verdensrommet, mottas og tolkes hos Norut Informasjonsteknologi as i Tromsø. Selskapet har nylig kapret to kontrakter på til sammen ni millioner kroner for overvåking av is og snø fra verdensrommet.
Ved å måle isbreenes størrelse og snømengden i fjellet, kan forskerne oppdage klimaendringer samt bedre forutsi flom og lage prognoser for kraftproduksjonen.
- Vi har vunnet kontraktene i skarp konkurranse med flere europeiske forskningsinstitusjoner. Kontraktene er av en slik størrelse at de sikrer en betydelig del av driften for selskapet som sysselsetter 27 forskere, sier forsker dr. Tore Guneriussen som er ansvarlig for prosjektet hos Norut Informasjonsteknologi.
FROSSEN FREMTID
Europas isbreer blir stadig viktigere for klimaforskningen. Omega-prosjektet er et samarbeid mellom Norut Informasjonsteknologi, Norges vassdrag og energivesen (NVE) og Universitetet i Turku. Prosjektet finansieres av EU med totalt 35 millioner kroner gjennom EUs femte rammeprogram for forskning.
- Vår oppgave i Omega-prosjektet er å utvikle avansert dataverktøy for overvåking og modellering av isbreer i Norge og alpene. I Norge er det først og fremst Svartisen vi forsker på. NVE har målt breen manuelt i en årrekke, dermed er det mulig å følge utviklingen over lang tid, slik at eventuelle følger av klimaendringer kan oppdages, forklarer Guneriussen.
Prosjektet gir arbeid til 2 - 3 forskere i tre år.
I tillegg kommer Snowman som er et rent norsk prosjekt.
SNØMANN TIL NYTTE
Snowman-prosjektet skal gjøre det mulig å forutsi snøsmeltingen i fjellet. Dermed blir det mulig å lage bedre flomvarsler, slik at folk i berørte områder i god tid kan sikre seg best mulig mot skader. I tillegg kan dataene benyttes til å forutsi hvor stort tilsig det blir til kraftmagasinene, og dermed hvor mye kraft det er mulig å produsere.
- Snowman er et samarbeidsprosjekt med NVE, Norsk Regnesentral og Universitetet i Oslo. Budsjettet er på ti millioner kroner som finansieres av Norges Forskningsråd. Vår andel er på fire millioner kroner over tre år. Målsettingen er å drive prosjektbasert forskning. Overskuddet pløyes tilbake i selskapene, der pengene benyttes til videre kompetanseoppbygging, sier Guneriussen som mener Omega og Snowman er gode eksempler på samfunnsnyttig bruk av kompetanse innen informasjons- og romteknologi.
- Disse kontraktene viser at forskning innen romteknologi og informasjonsteknologi gir praktiske anvendelser til konkret nytte for samfunnet, sier Guneriussen. Forskning er likevel ikke noen gullgruve. Regnskapene viser en omsetning på i underkant av tyve millioner kroner og et resultat på minus tre hundre tusen for 1999 for Norut Informasjonsteknologi. For hele Norut gruppen ble det et overskudd på 3,5 millioner av en omsetning på 138 millioner. Cirka en femtedel av omsetningen til Norut Informasjonsteknologi stammer fra internasjonale prosjekter og eksport av kompetanse.
NYTTIG FORSKNING
Norut Informasjonsteknologi er et datterselskap i Norut Gruppen AS, som er en non-profit paraply for fem forskningsselskaper med utspring i universitets- og forskningsmiljøet i Tromsø. Selskapene har til sammen over 200 ansatte. Hovedeierne er Universitetet i Tromsø, Siva, Fiskeridepartementet og Høgskolen i Narvik.
- Formålet er å høste frukter av kompetansen i universitets- og forskningsmiljøet i Tromsø. Virksomheten finansieres gjennom salg av forskningsprosjekter til offentlig- og privat virksomhet nasjonalt og internasjonalt. Derfor er det ekstra spennende å få slike kontrakter som vi nå har fått i internasjonal konkurranse, sier Guneriussen som har høye mål.
- Målsettingen er at Norge skal være blant de ledende innen måling av ressurser og miljø på land og til sjøs innen år 2010, avslutter Guneriussen.