SMB suksessene: Iskald fulltreffer
- Jeg fikk idéen til Shave Ice («høvlet is» med smak som selges i beger) da jeg var på ferie på Hawaii for over ti år siden. Det smakte godt, og noe lignende fantes ikke i Norge. På den samme tiden var jeg student ved Handelshøyskolen i Oslo og en av skoleoppgavene var å beskrive en produktidé. Jeg brukte 14 dager på å videreutvikle idéen om dette produktet og skrive den ned. Resten av semesteret brukte jeg til å starte opp bedriften i 1991, sier gründer Jon P. Mørk.
Men å gå til banken som 23-åring for å låne penger til å lage «høvlet is» viste seg å bli en vanskelig oppgave. Bankene sa nei. Men ved hjelp av foreldre, søsken og kamerater fikk gründeren samlet inn en aksjekapital på 430.000 kroner.
- Vi gjorde en markedsundersøkelse med flere hundre mennesker for å finne ut om det var liv laga for produktet. Vi fant leverandører av aromastoffer, og gikk til innkjøp av 25 maskiner det første året, sier daglig leder Mørk. Først etter ett år fikk bedriften kassakreditt i banken mot at gründerens far kausjonerte.
- Vi svettet litt den første sommeren. Det første året gikk vi med et lite underskudd, men vi hadde fått 25 kunder og bestemte oss for å fortsette driften, sier han.
IS FOR MILLIONER
Laguna Produkter, den gang het selskapet Shave Ice Norge, vokste fort ut av lokalene i Horten og flyttet inn i større lokaler på Skoppum, en mil utenfor byen. Oppstarttiden var hardt arbeid, minnes gründeren. Høvlet is ble produsert på kveldstid, på dagtid ble kontortelefonen viderekoblet til mobilen og guttene kjørte selv rundt og leverte produktene til kundene.
Det tredje året begynte selskapet å tjene penger. Og etter 1994 har det gått med overskudd hvert år.
Inntil i fjor, lå den årlige omsetningen på omkring fire millioner kroner. Det nye produktet Brain Cooler ble introdusert, og omsetningen passerte ti millioner kroner i fjor. I år vil tallene bli enda høyere, forsikrer Jon P. Mørk.
Nå har selskapet tre produkter, Shave Ice, Brain Cooler og årets nykommer Twin Cooler (saftposer). Og de utelukker ikke flere produkter.
Gründeren har selv smakt seg frem til de ulike smakene med hele nabolaget som smakspanel. Produktene er registrert som egne varemerker, og leverandøren i USA leverer nå kun aromastoffer etter deres resepter. Kundene kan også være med på å påvirke det fremtidige smaksutvalget ved å stemme på sine favorittsmaker på selskapets hjemmesider på Internett.
- Hvorfor dette selskapsnavnet?
- Vårt nye firmanavn Laguna Produkter skal gi kunden assosiasjoner til sol, sommer og vann. Navnet skal få kunden til å tenke på noe tropisk og friskt, akkurat som våre smaker, sier den andre daglige lederen, David Steinmo.
STENGER BUTIKKEN
I dag har bedriften 500 norske kunder, størsteparten i Sør-Norge. Enkelte kunder, som kjøpesentre og serveringssteder innendørs, kjøper produkter gjennom hele året. Det er slett ikke umulig at utlandet også skal få smake høvlet is, slush og saftposer fra Laguna Produkter med tiden.
- Vi kikker på muligheten for å gå utenlands fordi markedet er der, sier Mørk. Han har allerede varemerkeregistrert produktene i USA og 12 europeiske land. For å klare en utenlandslansering, kan det bli aktuelt å åpne for eier fra utsiden.
Antall ansatte øker i takt med omsetningen, men varierer fra årstid til årstid. Totalt har bedriften 10 årsverk, og når høysesongen er tilbakelagt, stenges hele «butikken». Hele bunten med familie reiser sørover i én uke - på firmaets regning.
- De seks siste årene har vi reist sammen. I år blir vi 47 personer, både små og store. I år feirer vi 10-årsjubileum og har derfor bedt med oss aksjonærer og styremedlemmer, sier Jon P. Mørk. - De ansatte står på i høysesongen og får ikke alltid gledet seg over sommeren her hjemme. Og så lenge vi går med overskudd skal vi reise sammen til Syden. Det er en god investering i de ansatte.
- Hvorfor har dere lykkes?
- Vi er en dyktig og entusiastisk gjeng. Vi er fleksible og kan ta raske avgjørelse for å få varene raskt ut til kundene. Dessuten har vi produkter som kundene liker, sier Mørk. Han legger til at det har vært hardt
arbeid fra første dag og en nøktern drift.
Medarbeiderne er også med på eiersiden, men gründer Mørk, hans bror og hans mor har helt klart aksjemajoriteten uten at det er blitt uenighet innad i familien av det.
- Hva med å selge hele bedriften?
- Nei, det er ikke aktuelt selv om det ligger store verdier i selve selskapet. Dette er arvesølvet, sier Jon P. Mørk.
Han husker ikke karakteren han fikk på oppgaven som gikk ut på å utvikle en produktidé, men han husker at han besto.