SMB: Pushing til nyhetsnarkomane
De fleste virksomheter ønsker å være oppdatert på temaer som angår egen virksomhet, tilknyttede bransjer og konkurrenter. Men de trenger hjelp til å lete systematisk gjennom aviser og magasiner, høre på radio og se på TV. Ut fra slike behov oppstår det nye bedrifter: De som holder det offentlige og private næringslivet i Norge oppdatert døgnet rundt.
I 1998 gikk fire tidligere ansatte i medieanalysebyrået Observer (tidligere Argus) ut og dannet sitt eget selskap. De mente det var på tide å starte med formidling av elektroniske nyheter fra de viktigste mediene i Norge. Siste Nytts medarbeidere trekker ut essensen av det som blir sagt eller skrevet avhengig av hva kunden ønsker. Og i det samme sekundet meldingen er ferdigskrevet, får kunden den sendt til sin egen PC på kontoret, sin e-postadresse hjemme, mobiltelefon, faks eller på en intern web-side i bedriften. I dag er Observer hovedkonkurrenten.
- Vi hadde en idé og fikk napp hos investor Gunnar Stenberg i tobakksfirmaet med samme navn. Vi sa også at det ville koste noen millioner kroner. Det har det gjort, sier daglig leder Finn Picard i Siste Nytt. Gunnar Stenberg har investert 11 millioner kroner, og fra neste år skal hans investering begynne å kaste av seg. I løpet av de tre første leveårene har omsetningen og antall kunder steget jevnt - helt etter planen. I år har veksten vært på fem prosent hver måned - også det etter budsjett.
I år regner Siste Nytt med å omsette for nærmere åtte millioner kroner. I fjor lå omsetningen på drøye tre millioner. Og går alt etter planen, blir det et overskudd på opptil noen hundre tusen i år. Neste år, er planen at hver av de 12 ansatte skal omsette for én million kroner. Da vil også overskuddet øke betraktelig.
100 NYHETSHUNGRIGE KUNDER
De 12 ansatte hos Siste Nytt ser og lytter til 140 radio- og TV-programmer hver eneste dag. I tillegg går de igjennom 120 aviser, tidsskrifter og magasiner, mellom 80 og 90 hver eneste dag.
Selv pendler Finn Picard fra Drammen med 05.00-toget hver morgen. Én time senere er han på plass på kontoret i Oslo. På sin kontorplass har han PC, TV, to radioer og et avisstativ i bruk samtidig.
Medarbeiderne arbeider skift, og 18 timer i døgnet følger Siste Nytt nyhetsstrømmen. At byrået er en populær arbeidsplass, har daglig leder fått erfare. Da en stilling ble lyst ut via Aetat på nett, kom det nærmere 140 søknader. Journalister, medievitere og cand.mag-utdannede jobber med å sortere ut og forkorte nyhetene for kundene. Og med stormskritt nærmer det seg 100 kunder. Siden starten har ingen kunder forsvunnet ut fra porteføljen.
- Vi vil ikke vokse for enhver pris. Vi har sagt nei til flere kunder fordi vi er nødt til å være sikre på at vi kan betjene våre eksisterende kunder først, sier Picard. Han vil ha de kundene som er avhengige av nyheter. Kunder som krever lynrask elektronisk oppdatering.
De største kundene er i dag de fire departementene: Finans-, Nærings- og handels-, Justis- og Olje- og energidepartementet. Fra 06.00 til midnatt holder Siste Nytt Finansdepartementet oppdatert på hva som skjer på deres felt. Andre store kunder er Braathens, SAS, Jernbaneverket, Storebrand og Norges Bank.
Når det gjelder vurderingen av hva som er relevante nyheter for kunden, satser Siste Nytt på den menneskelige vurderingsevnen. Den vil aldri kunne erstattes av datamaskiner, mener sjefen. - Vi bruker øyne og hode når vi leser, lytter og ser. Våre konkurrenter bruker elektronisk scanning.
- Hvorfor er det gått så bra med Siste Nytt?
- Vi har Norges beste medarbeidere. De er utrolig kunnskapsrike. Og så er vi flinke til å rette oss etter kundene og deres ønsker. Ja, jeg tror vi har skjemt dem bort. Tilbakemeldingene tyder på at vi tilfredsstiller deres krav både til det tekniske og til hurtighet. Vi har en tett dialog med kunden. Både søkeoppdrag og distribusjonsmåte skal være lett å endre etter som nyhetsbildet og informasjonsbehovet endrer seg. Dersom vi for eksempel rammes av en ny Åsta-ulykke, vil vi uten ekstra kostnader jobbe døgnet rundt for å holde vår kunde Jernbaneverket oppdatert, sier Picard som også er en av gründerne sammen med Lars Flåthen og Stig Rogstad.
IKKE MARKEDSFØRT
Siste Nytt har i dag ingen salgsavdeling, men den kommer på plass neste måned. Markedsføring er det brukt lite penger på. Daglig leder har tatt noen telefoner innimellom.
- Vi har nok ikke vært flinke nok til å markedsføre oss overfor massene, men vi har konsentrert oss i første omgang om å få de kundene vi hadde veldig lyst på, sier Picard.
Kundene betaler en fast månedsavgift, og i tillegg pr. nyhetsmelding de får. Siste Nytt tilbyr sammendrag fra radioprogrammer, TV-programmer, avisartikler, bearbeidede meldinger fra Internett, nyhetsbyråer og fra Tekst-TV. I tillegg kan kunden bestille statistikk- og analysetjenester, opptak fra radio- og TVprogrammer. Arkivtjenesten til Siste Nytt gjør det i tillegg mulig for kunden å søke i og hente frem tidligere nyhetsmeldinger.