Slik kan bedriften din utnytte Internett strategisk

Publisert: 21. mai 2003 kl 14.23
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Modellen er utviklet av SND. Den har vært presentert i EU-konferanser arrangert av EU-kommisjonen. Responsen fra Europa er at det er en god modell.

Den var i ferd med å ta skikkelig av etter å ha vært på markedet i kort tid, men så kom regjeringsskiftet, og den sittende regjering reduserte SNDs rammer, som igjen nedprioriterte modellen.

- Skikkelig ergerlig, sier SNDs prosjektleder Tom-Ivar Bern om den avgjørelsen.

NHO raser over regjeringens beslutning og det statlige organet SND har ikke lenger midler til å fremme spredning av modellen. Men vi i Økonomisk Rapport synes at våre lesere har fortjent å bli kjent med de muligheter som ligger i modellen. Det vil ikke ta deg mer enn en halvtime å kikke raskt gjennom modellen for å se om dette er noe for deg og din bedrift. Hvis du finner ut at du vil bruke verktøyet, blir tidsbruket naturligvis et helt annet, avhengig av hvor mye du vil legge i det.

Bedrifter med firmakunder har størst nytte av å utvikle e-strategi, ifølge Bern. De har størst potensial for å øke produktiviteten gjennom riktig bruk av Internett. Det dreier seg i stor grad om automatisering av funksjoner og kommunikasjon med kunder og leverandører.

- Her er det store gevinster å hente ved å la datamaskinene snakke direkte med hverandre, sier Bern.

SAMARBEID OG STØTTE

Saken fortsetter under annonsen

Bern sier at det har vist seg vellykket at fire-fem bedrifter i samme nærmiljø arbeider sammen når de utvikler e-strategien. På nøkkelpunkter trekker de inn konsulenter som diskusjonspartnere. Det går også fint å jobbe med modellen på egen hånd. En e-strategi går ikke nødvendigvis inn på tekniske løsninger, men skal inngå som en del av bedriftens overordnede strategi. (Se faktaboksen som forklarer hva e-løsning er).

Du kan til en viss grad få assistanse av den lokale SND-avdelingen. De kan også hjelpe deg til å finne frem til riktig konsulent. Bern sier at det også er mulig å få offentlig støtte til arbeidet fordi det er en aktivitet som utvikler bedriften.

E-MODENHET

Du kan starte med å kartlegge hvor e-moden din bedrift er. Det gjør du ved å gå inn på www.snd.no. Klikk deg derfra til «utviklingsverktøy» og gå inn på «E-tjenesten». Der klikker du på symbolet for «e-analyse». Da er du i «e-barometer» og kan sette i gang med å svare på 30 spørsmål, som til sammen sier mye om hvor bedriften står i forhold til å utnytte Internett i virksomheten sin. Spørsmålene går på alt fra hjemmeside til bruk av Internett i markedsføring, som et administrativt system og i interaksjon med kunder og leverandører, pluss mer. En gjennomgang av spørsmålene gir deg en god oversikt over hva Internett kan brukes til.

Du er selvfølgelig ikke avhengig av SNDs modell for å utnytte Internett på en optimal måte. Det er mange tilbud på markedet. I denne reportasjen har vi et intervju med trondsheimsbaserte Julius Maske AS, som har laget seg en e-løsning ved hjelp av konsulentselskapet Mogul Trondheim.


Dette er E-løsning

Saken fortsetter under annonsen

E-løsning er å utføre arbeidsoppgaver ved bruk av Internett. Eksempler er CRM-løsninger (Customer Relationship Management), innkjøpsløsninger, betalingsløsninger og hjemmesider. E-løsninger kan være tiltak internt i bedriften eller mellom bedrifter. Konkret dreier det seg gjerne om bruk av Internett for:

  • Å gjøre personaladministrasjonen i en bedrift enklere og bedre
  • E-handelsløsninger
  • E-Betaling
  • Å skape raskere og mer kundetilpassede produkter.
  • Interaksjonen med leverandører.
  • Å gjøre det lettere å nå spesifikke målgrupper i markedsføringen.
  • Bestilling av varer.
  • Mer automatisert kundeservice.