Jo Lunder er styreleder i Vimpelcom og mener selskapet kan bli en enda større suksess hvis de kjøper egyptiske Wind Telecom.

Slaget om Vimpelcoms milliarder

Publisert: 4. februar 2011 kl 13.04
Oppdatert: 4. februar 2011 kl 13.11

Lunder har hatt en rekke toppjobber i Telenor og ble en gang utpekt til Telenors kronprins. Nå er hans overordnede mål å få gjennomført det høyst omstridte milliardkjøpet av det egyptiske telekomselskapet Wind Telecom. Ingen lett jobb, med to aksjonærgrupperinger som hele tiden har røket i tottene på hverandre. Denne gangen er det enorme verdier på spill.

Wind Telecom er verdsatt til 120 milliarder kroner.

Russerne og ledelsen og styret sier ja, Telenor, konsernledelsen og styret sier bastant nei.

– Jeg tror ikke det jeg gjør nå er noen god jobbsøknad i Telenor, for å si det sånn. Men som styreleder har jeg ikke den luksusen at jeg kan tenke på å planlegge min egen karriere, eller tenke på å bli helt i Norge. Det er altfor store verdier og mye penger som står på spill, sier Lunder.

Milliardforvalter

De siste månedene har Lunder sammen med konsernsjef Alezander Izosimov i Vimpelcom brukt enormt mye tid på å gå gjennom fordeler og ulemper ved å gjennomføre en transaksjon med det egyptiske mobilselskapet. Målet deres er ytterligere vekst.

Da kjøpet ble behandlet i styret nylig, var et klart flertall for. I styret sitter det tre representanter for hver av de to store eierne, samt tre uavhengige. Telenors tre var alene om å stemme mot. Nå skal etter planen det endelige vedtaket gjøres på generalforsamling 17. mars.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvordan er atmosfæren nå?

Lunder tenker seg lenge om før han svarer. Ser utover Oslofjorden rett utenfor kontorvinduet.

– Vel, vi må skille mellom den operasjonelle driften av Vimpelcom, og det som skjer mellom aksjonærene. Vimpelcom har blitt en utrolig suksesshistorie og utviklet store verdier gjennom å bygge mange sterke mobilorganisasjoner. Det fortsetter det å gjøre, med mål om å bli en stor, global aktør.

Stemningen i styrerommet er også god, ifølge Lunder, løsningsorientert og sivilisert.

– Vi ler til og med sammen.

Kranglefantene

På russisk side sitter den mektige russiske oligarken Mikhail Friedman og trekker i trådene, på norsk side er det staten som skal ivareta interessene.

Saken fortsetter under annonsen

– Konflikten mellom de to hovedaksjonærene har pågått i mange år og vært lang og vond. Det er helt klart store kulturforskjeller mellom dem. Jeg prøver å holde meg utenfor konfliktene, og arbeide for å ivareta selskapets interesser, sier Lunder.

Han sier han opplever at han får gjøre jobben sin uten noe press fra eierne og at han føler han har fått gjennomslag for strategiene sine.

– Men all kranglingen med mange kostbare rettssaker må ha fått konsekvenser for selskapet?

– I liten grad. Det er dessuten Telenor og Alfa som betaler alle rettssakene. Det kan nok være at noen beslutninger har dratt ut i tid, men det har betydd lite i forhold til den fantastiske suksesshistorien som har skjedd parallelt med kranglingen.

Trenering?

– Hva gjør du som styreleder frem til generalforsamlingen?

– Min oppgave er å sørge for at alle aksjonærene blir fornøyde.

Saken fortsetter under annonsen

For det ene må Lunder legge til rette for at alle aksjonærene skal få mulighet til å stemme over kjøpet av Wind Telecom, slik styret og konsernledelsen anbefaler, på en generalforsamling.

– Da har de samtidig mulighet til å stemme det ned, og vi kan legge det vekk.

Samtidig foreligger det en aksjonæravtale der begge parter har spesifikke rettigheter.

– Da er det min jobb å sørge for at den blir prøvet. Nå har Telenor gått til voldgiftsretten for å teste avtalen og om eierne har fortrinnsrett til å kjøpe aksjer og å opprettholde sin eierandel. Har de det, så vil det også gjelde Alfa, begge kan da tegne seg for flere aksjer. Med disse to hensynene må styret ta stilling til om vi skal gjennomføre generalforsamlingen som varslet, eller utsette den til etter at voldgiftsdomstolen har sagt sitt. Min jobb er å manøvrere i dette bildet.

Telenor-redsel

Telenor har stemt mot avtalen fordi de mener den priser selskapet altfor høyt, innebærer for stor risiko og vanner ut aksjene deres.

– Men du mener Telenors vurdering er feil?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg forstår flere av Telenors argumenter, men jeg må stemme for det jeg mener er best for selskapet. Jeg mener vi går glipp av milliarder dersom vi ikke gjennomfører kjøpet.

– Hvordan er det å gå mot din tidligere arbeidsgiver?

– Det har vært ubehagelig og vanskelig. Men som styreleder kan jeg ikke gå mot det jeg mener er riktig.

 


 

Dette er et utdrag av hovedsaken fra papirutgaven av Ukeavisen Ledelse. Kjøp PDF av avisen hos buyandread.com for å lese hele artikkelen.

Saken fortsetter under annonsen


factbox_110
søn 20.02.2022 23:47
Jo Lunder