Skreddersydd nettopplæring

Publisert: 31. juli 2002 kl 12.00
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
E-læringsselskapet Involve Learning har lyktes med å tilby norsk, svensk, dansk og finsk næringsliv elektroniske opplæringsprogrammer. Fra sitt hovedkontor nederst på Grünerløkka i Oslo, med utsikt til Akerselva, jobber i dag 50 pedagoger, programmerere, ulike designere og et salgsteam. Selskapet hjelper bedrifter med å lære opp sine ansatte og kunder via nettet på en effektiv og billig måte. Og fordi næringslivet etterspør deres kompetanse, har Involve Learning allerede sikret seg retten til bygningens femte etasje slik at de har mulighet til å utvide.
Gründer og administrerende direktør Odd Skarheim etablerte internettselskapet Involve Learning allerede i 1994. Trolig er selskapet en av de eldste internettbedriftene i Norden i dag. Stanford Research Institute har karakterisert denne bedriften som en av de ledende i Norden når det gjelder elektronisk læring.
Den tidligere SAS-sjefen Janne Carlzon er styreleder og medeier i det norske selskapet som de siste årene har fått datterselskaper i både Stockholm, Göteborg, København og Helsinki. Totalt jobber 100 personer i e-læringsselskapets kontorer i Norden. Foreløpig er Norden satsingsområde, og erfaringen herfra skal brukes som plattform for eventuell global satsning.
Involve Learning har gått med overskudd mer eller mindre siden starten. I 1999 omsatte Oslo-kontoret av virksomheten for 18 millioner kroner og hadde et overskudd på drøye tre og en halv million kroner. Fjorårets regnskap er ikke ferdig revidert, men både omsetningen og overskuddet er økt «betydelig» for den norske virksomheten, forsikrer Odd Skarheim. Grunnet nyetableringene i Göteborg, København og Helsinki ble det et planlagt underskudd for konsernet som helhet i fjor.
Saken fortsetter under annonsen

SKREDDERSYDD
Involve learning har store norske og internasjonale kunder som Tine Norske Meierier, Norsk Tipping, NSB, Elektrolux, Gjensidige NOR og Telenor i sin portefølje. Mobilselskapet Ericsson har vært kunde i fem år, og også shippingselskapet Wilhelmsen benytter seg av kunnskapen hos Grünerløkka-selskapet når 3000 ansatte skal læres opp samtidig.
Det er stort sett bedriftens egne ansatte som er målgruppen for opplæringen når en kunde henvender seg til Involve Learning. Og selskapet leverer innholdet til et e-opplæringsprogram som er skreddersydd for hver enkelt bedrift. Mange bedrifter, som for eksempel NSB og Telenor, har fått hjelp til opplæring av de ansatte i forbindelse med innføring av nye konsepter. Forsikringsselskapet Vital fikk laget et eget program som skulle bevisstgjøre de ansatte når det gjaldt intern merkevarebygging. I Vital fikk de ansatte det samme pensum i sin e-postkasse hver dag som de måtte gjennomgå.
Saken fortsetter under annonsen
Etter at Involve Learning har vært inne og analysert bedriftens behov og hva de ønsker å formidle, trenger e-læringsselskapet tre måneder for å lage et nettbasert opplæringsprogram til bedriften.
- Kundene trenger ofte hjelp til å endre organisasjonen på en effektiv og ressursbesparende måte. Med våre programmer kan alle de ansatte tilbys den samme opplæringen samtidig, sier salgsdirektør Stig Robert Donovan.
- Vi henter ut den nødvendige kunnskapen hos kunden og gjør denne informasjonen tilgjengelig via nettet. Vi lager e-læringsløsninger som får brukerne til å tenke selv, ikke til å bli passive mottakere av informasjon. Utfordringen er å klare å involvere de ansatte i den elektroniske opplæringen, sier pedagogisk fagansvarlig Lasse Hamre. - Programmene som Involve Learning skreddersyr, krever respons fra brukeren som sitter foran skjermen og de endrer seg etter den responsen som brukeren gir. Deltakerne skal føle at opplæringen er tilpasset nettopp ham eller henne.
- Hvordan kom du på idéen med elektronisk opplæring i bedrifter?
Saken fortsetter under annonsen

- På begynnelsen av 90-tallet jobbet jeg som opplæringsansvarlig i en bedrift med 1000 ansatte. Jeg lurte på hvordan jeg skulle lære opp alle sammen samtidig for at de skulle blir fornøyde. Det var ikke mulig med klasseromsundervisning eller kurs. Da kom jeg på at det gikk an å simulere virkelige situasjoner ved hjelp av data, minnes Odd Skarheim. - Med
Involves elektroniske opplæring kan man minimum halvere
opplæringskostnadene. Da Elektrolux skulle lære opp 12.000 ledere over hele verden samtidig, ble utgiftene med vårt program kun en femtendedel av det de tidligere hadde brukt på opplæring. Skarheim sier at for bedrifter som har kontorer i mange land, er elektronisk læring kanskje den eneste måten å tilby samtlige ansatte opplæring på samtidig.
Saken fortsetter under annonsen
- Er markedet for elektronisk opplæring i vekst?
- Ja, men mange e-læringsfirmaer vil nok gå konkurs. Særlig de som er finansiert av overoptimistisk venture-kapital og som ikke har livets rett. De som har kunder og kan vise til suksess, vil overleve, sier Odd Skarheim.