Skjebnetime for norsk industri

Publisert: 25. juni 2002 kl 12.03
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

En utflagging av norsk industri er ikke bare avgjørende for bransjens organisasjoner. For LO vil det bety enda en trussel mot organisasjonens kjernetropper, industriarbeiderne og den betydning de har hatt i landet.

- Vi må se noe av utviklingen som et ledd i den internasjonaliseringen som skjer nå, sånn sett er det normalt at vi mister arbeidsplasser til andre land. Noe er også ledd i en del av en langsiktig utvikling av produksjonen i verdenssammenheng. Land under utvikling tar over produksjon fra den rikere del av verden, slik vi har sett for tekstilproduksjonen og en del matvarer, sier sjeføkonomen.

Reegård mener likevel det er helt spesielt når land som er så nær oss og som tidligere har vært lukket plutselig åpner opp for omverdenen og for utenlandsk kapital. Dette gjelder jo ikke minst de baltiske landene, som inntil for ti år siden var fullstendig lukket for utenlandske investeringer. Nå åpner de opp for alle som vil investere. - Dermed bidrar dette til en avgjørende tid for norsk industri, sier han.

STENG OLJEKRANA

I tillegg gjør den økte bruken av oljen det ekstra vanskelig for industrien, mener Reegård. - Det fører til en rente- og kostnadsspiral som gjør at det blir vanskelig for industrien å drive her.

- Hvordan ser du fremtiden til den norske industriarbeideren?

- Allerede nå utgjør industrien i Norge mindre av BNP enn i våre naboland som Sverige og Danmark. I Norge utgjør den ca 15 prosent av BNP, i Sverige er dette tallet 20. Det betyr at den norske industriarbeideren har en tøff tid fremover. Man må nok regne med store omstillinger og man må gjøre smarte ting.

Saken fortsetter under annonsen

- Kan noe gjøres da for å snu trenden, eller er det kroken på døra for norsk industri?

- Det er ikke for sent ennå. Blant annet må stortinget gjenvinne kontrollen over budsjettet, dvs bruke mindre oljepenger. I tillegg må det til en større kollektiv fornuft i lønnsdannelsen. Vi må få ned farten på pris - og lønnskarusellen.

- Vi står snart foran et nytt lønnsoppgjør. LO går altså inn for et moderat oppgjør?

- Vel, du får tolke det som du vil, men vi må komme mer på linje med prisene i omverden hvis vi skal få solgt varene våre.

- Får du medlemmene med på det da?

- Nå vil ikke jeg kaste meg inn i en tariffdebatt når vi skal snakke om utvikling av industrien og problemene vi står overfor.

Det er imidlertid helt klart at LO vil få store vanskeligheter med å holde en felles strategi i det kommende oppgjøret. Ikke minst vil kravene om store løft i offentlig sektor bli vanskelig å forholde seg til. Det er ellers klare tegne på motsetninger mellom de forskjellige forbundene, blant annet har Fellesforbundet signalisert at her er det ikke snakk om noen moderasjonslinje.

Saken fortsetter under annonsen

GASS OG FISK

Reegård mener også det er mulig å gi liv til norsk industri gjennom statlig støtte til forskning og utvikling. - Det må i det hele tatt føres en næringspolitikk som ikke er opptatt av å premiere eierne og de som har penger, slik Bondevik-regjeringen gjør nå. Det er bedriftenes rammevilkår som må styrkes.

LO-økonomen peker også på muligheten til nye satsingsområder i Norge. - Vi kan få mange arbeidsplasser ved å satse på å utvikle naturgass. Dessuten kan det absolutt satses mer på å videreforedle fiskeriproduktene og utvikle fiskeriindustrien. Mat er et godt marked og vi skulle ha gode forutsetninger.