Skipsverft med suksess
Ulstein Verft trenger ikke å være opptatte av raske gevinster, og kan legge stein på stein, sier han.
Selv er han tredje generasjon i en tradisjonsrik bedrift som ble etablert i 1917. Ulstein sier det er viktig med kort avstand mellom styret og den administrative ledelsen. Det gjør at bedriften kan ta og gjennomføre viktige beslutninger raskt.
- Det er særlig viktig i disse tider med store endringer i bransjen at man har entusiastiske eiere som kan være med å legge en langsiktig forretningsmodell for bedriften, sier han.
Ulstein poengterer at aktive eiere synes det er viktigere at bedriften stiger i verdi enn at man som leder tar ut mye i lønn.
KJØKKENBORDET
- Det er sjeldnere opsjonskontrakter og fallskjermer for ledere i slike bedrifter, sier han, og minner om at bedriftsledere uten eierskap bare kan økte innkomsten sin gjennom det de får ut av lønn, opsjoner og andre frynsegoder. Det gir et annet perspektiv enn det aktive eiere har.
Ulstein ser poenget i at familiemedlemmer som overtar eierskapet i en bedrift ikke nødvendigvis er utrustet med de beste egenskaper til å drive bedriften videre, men han tror at eventuelle manglende egenskaper til en viss grad vil bli oppveiet av det man får inn gjennom "morsmelken".
- Vi er blitt oppdratt gjennom kjøkkenbordsdiskusjoner om business, og også i spørsmål om internasjonalisering. Det går mye lærdom i arv på denne måten, sier han.
Han tror også det skjer en viss seleksjon gjennom hvem av barna som er interessert i å lede en familiebedrift.
UTFORDRINGEN
Utfordringen til Ulstein Verft er å bli mer internasjonalisert. Selskapet lager offshore-fartøyer, og aktiviteten på norsk sokkel er nedadgående. Internasjonaliseringen blir vanskeliggjort av tiltakende proteksjonisme i mange land. Ulstein Verft har inngått et "joint venture" med et kinesisk verft noen mil fra Shanghai oppover Yangseelven.
- Det er risikabelt, men vi tror at vår kunnskap kombinert med deres verft og billige arbeidskraft vil gi oss muligheter til å gjøre en god jobb, sier Ulstein, som ikke utelukker tilsvarende samarbeid med selskaper i flere land.
Bedriftslederen poengterer at kinesiske myndigheter legger stor vekt på de store ringvirkningene som maritime klynger gir.
- Samme argumenter forsøker vi å få våre myndigheter til å forstå, sier han.
Myndighetenes spesielle skattesystem for å ramme aktive eiere treffer Ulstein Verft midt i blinken. Formuesskatten gjør det ytterligere vanskelig for selskapet å øke investeringene.
- Vi har klart å få bra nok driftsresultater til å kunne utvikle oss, men skulle gjerne hatt økt mulighet til å pløye ubeskattede midler tilbake i bedriften, sier Tore Ulstein.