Hallstein Bjercke i IKT-Norge frykter at skattemyndighetene vil jage software-selskapene ut av landet.

Skatteetaten raserer IT-næringen

Publisert: 11. mai 2010 kl 17.08
Oppdatert: 19. mai 2010 kl 09.28

- Vi er svært bekymret for at selskaper som driver softwareutvikling i Norge kan komme til å flytte virksomheten ut av landet, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.

Han minner om at norske programvareselskaper omsetter for omlag 28 mrd i året og sysselsetter 20 000 ansatte. Næringen er større enn hele fiskeri- og oppdrettsnæringen til sammen.

- Skattemyndighetene er nå i ferd med å gjøre det umulig å opprettholde disse kunnskapsarbeidsplassene i Norge. Nå må Regjeringen ordne opp, krever Bjercke.

Enorme konsekvenser

Bjercke hevder at en rekke norske selskaper som utvikler software i den siste tiden har mottatt henvendelser fra Skatte Øst der de bes om å dokumentere og begrunne måten de i dag praktiserer avskrivning/utgiftsføring av forskning og utvikling. IKT-Norge kjenner også til selskaper som har mottatt varsel om endret ligning for flere år tilbake.

- Dette kan få enorme økonomiske konsekvenser for de selskapene det gjelder, sier Bjercke. IKT-Norge frykter dette kan føre til at selskaper flytter sin FoU-virksomhet ut av Norge.

Bjercke poengterer at skattereglene for denne typen virksomhet er svært uklare. Mens tradisjonell industri kan forholde seg til fastsatte satser for avskrivning, må selskaper som produserer immaterielle verdier selv argumentere for og dokumentere at deres praktisering av avskrivning/utgiftsføring er skattemessig korrekt. I tillegg til at reglene er uklare gjør dette at programvareselskaper må bruke store ressurser på skatteadvokater og rådgivere.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er en helt uholdbar situasjon for en stor, viktig og framtidsrettet bransje, sier Bjercke.

Brev

IKT-Norge har i dag sendt brev til Finansministeren og Næringsministeren med krav om enklere og bedre regler for avskrivning av FoU for programvareselskaper. Organisasjonen krever at de nye reglene fastslår at det er fradragsrett for FoU for softwareselskaper. Reglene må også inneholde en fastsatt sats/sjablong for hvordan immaterielle FoU verdier overføres fra balanse til regnskap.

IKT-Norge mener Finansdepartementet må gripe inn og endre Skatte Øst sin uholdbare behandling av norske software-selskaper.