Skattedirektoratet velger indisk

Publisert: 3. mars 2004 kl 09.12
Oppdatert: 24. januar 2008 kl 10.30

Nedturen i IT-bransjen gjorde at den økende outsourcingen av IT-jobber til Asia bremset opp. Med oppturen i industrien fortsetter utflyttingen.

- Vi ble nedrent av asiatiske selskaper som ville inngå avtaler med norske. Så kom nedturen og det ble stille. Nå er det på vei opp igjen, og vi får daglig henvendelser fra indiske dataselskaper som tilbyr sine tjenester, sier generalsekretær i bransjeorganisasjonen IKT Norge, Per Morten Hoff.

SKATTEDIREKTORATET FORNØYD

Det var i forbindelse med problemene rundt 2000-årsskiftet Skattedirektoratet inngikk en rammeavtale om bruk av indiske dataarbeidere for å omprogrammere sine omfattende datasystemer. Avtalen ble gjort gjennom Høvik-selskapet ISR, som er ansvarlig for kontakten med inderne.

- På den tiden var det nesten umulig å få tak i norske IT-folk, sier seksjonssjef Karl Olav Wroldsen i Skattedirektoratet. Han beskriver avtalen med inderne som et interessant og lærerikt forsøk.

- De indiske datafolkene var fullt ut kompetente. I tillegg var de effektive, og lønningene lå på en tredel av våre. De gode erfaringene gjorde at vi inngikk nye avtaler da 2000-problematikken var løst, sier han.

På minussiden viser Wroldsen til kulturforskjellene og til en viss grad språkproblemer. Han mener også det er en fordel om inderne har en viss innsikt i norsk samfunnsutvikling når de skal arbeide for norske selskaper.

Saken fortsetter under annonsen

- Men i sum har samarbeidet fungert bra, og vi vurderer dem når vi nå skal inngå nye rammeavtaler, sier han.

Wroldsen mener det er positivt at et så stort land som India viser interesse for det norske markedet. - Det er begrenset med konkurranse i Norge. Derfor er det en fordel at inderne kommer inn. Så vel kompetansen som prisen blir da interessante faktorer, sier han.

ISR er et av de eldste norske selskapene som har arbeidet med å skaffe indisk arbeidskraft til andre norske selskaper. Skattedirektoratet og rederiet Wallenius/Wilhelmsen er blant store selskaper på deres kundeliste. Det har selv avtaler med indiske selskaper som tilbyr utleie av IT-arbeidskraft i India, blant annet datagiganten Wipro Technologies med hovedkontor i Bangalore.

- Også vi merket at det var stille under nedturen. Nå opplever vi imidlertid en økende interesse for outsourcing av datajobber, sier daglig leder i ISR, Morten Hegge. Deres jobb blir å finne det indiske selskapet som kan gjøre jobben det norske selskapet vil ha hjelp til.

BETENKT

Ifølge Per Morten Hoff i IKT Norge er det mange som setter ut programmeringsjobber slik Skattedirektoratet gjør til billige asiatiske selskaper. Langt færre er de som outsourcer hele IT-driften av selskapet sitt til utlandet.

- Dersom de store IT-jobbene går til utenlandske selskap i stedet for norske, ser vi det som en trussel mot den norske data-industrien, sier han. Mens det at norske selskaper setter noe av jobben til India kan være en konkurransefordel for dem, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

GIGANTENE TIL ASIA

De fleste store internasjonale selskapene som har etablert seg i Norge velger i økende grad bruk av asiatisk arbeidskraft. Datagiganter som Oracle, Microsoft og IBM har alle voksende avdelinger i Asia, mens de til dels bygger ned sine amerikanske og europeiske avdelinger.

Oracles norske sjef sier det er viktig å utnytte fortrinnene ved å bruke billig arbeidskraft i India. Moderselskapet har en egen IT-landsby bygget opp i Bangalore i India.