Skal stoppe momssvindlerne

Publisert: 27. mars 2008 kl 15.07
Oppdatert: 28. mars 2008 kl 10.10

Med det nye regelverket - et tillegg til det allerede eksisterende merverdidirektivet - vil selskaper som importerer varer for mer enn 200 000 euro årlig måtte sende inn sine merverdiskjemaer hver måned. Regelverket skal gjelde fra 2010.

Karusellsvindel

Ved å kutte meldepliktstiden mener kommisjonen at det raskere kan bli oppdaget om en aktør lar være å oppgi sin merverdiplikt og dermed snyter staten for store pengesummer. Utgangspunktet for det nye regelverket er at økt informasjonstakt mellom medlemslandene ble ansett som ett av mulige tiltak for å begrense merverdisvindel i EU, da dette spørsmålet ble tatt opp av ECOFIN i fjor sommer. Svindelen forgår ved at en merverdipliktig person innenfor EU kjøper varer eller tjenester i EU uten at merverdiavgiften blir betalt for så å selge varene videre i EU med pålagt moms - for deretter å «forsvinne» uten å betale momsen.

Et første tiltak

- Dette virkemidlet er det første mot en mer effektiv kamp mot merverdisvindel. Fordelen med dem er at de kan implementeres svært raskt og innebærer ingen betydelig kostnad for dem som omfattes av den, sa kommisjonær for skatt, László Kovács, da tiltaket ble fremmet.

Nå tar det mellom tre og seks måneder før momsdata går fra et medlemsland til et annet. Fra 2010 skal tiden være kuttet ned til én måned. Beløpsgrensen på 200 000 euro i årsomsetning er satt ut fra at den reduserte meldepliktstiden ikke skal bli for omfattende å administrere, med for mange, små beløp.

Flere tiltak

Saken fortsetter under annonsen

Som varslet er dette det første tiltaket i en serie, for å begrense svindel med merverdiavgift internt I EU. Blant dem er tiltak som ikke krever lovendringer, som muligheten for en handelspartner i ett medlemsland å få kontrollert navn og adresser på en handelspartner i et annet. Dette skal gjøre det mulig å sikre lovligheten av handelen, samt at skattemyndighetene får en ekstra mulighet til å gjennomføre en god kontroll av merverdiavgiften. Med bruk av data er det et mål at medlemslandene seg imellom skal kunne lese av lavt graderte opplysninger om personers skatteforhold. En ekspertgruppe vurderer i øyeblikket minimumsstandarder for et slikt samarbeid.