Skal sikre liv og helse

Publisert: 11. april 2008 kl 16.58
Oppdatert: 14. april 2008 kl 09.04

De selskap som ikke foretar forhåndsregistrering innen fristen, får hverken produsere, importere eller selge kjemikaliene. Forhåndsregistrering gjelder kjemikalier som allerede er i bruk.

Den nye kjemikalieloven, REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals), gjelder i hele EU, mens EØS-landene vil implementere den i nærmeste fremtid.

Hensikten med registreringen er å skaffe en oversikt over de ulike stoffenes fysiske og kjemiske, helsemessige og miljømessige egenskaper. Disse opplysningene skal så benyttes til å avgjøre sikker bruk av dem.

Saken fortsetter under annonsen
Hensikten med forhåndsregistrering er at selskapene skal kunne fortsette å lage, importere og selge stoffene, slik at brukerne ikke blir rammet. Det sparer også kjemikaliebyrået for dobbeltarbeid med registrering og spredning av informasjon om stoffene, samt kostnader for selskapene ved at de ikke får avbrutt produksjon, import eller salg.

I registreringsperioden, som strekker seg til 2010, 2013 og 2018 for forhåndsregistrerte kjemikalier, etter visse kriterier, ventes det over 180 000 registreringer for om lag 40 000 ulike stoffer.

EUs kjemikaliebyrå skal opplyses om stoffenes navn, hva som identifiserer dem, bedriftsinformasjon, planlagt frist for registrering, mengdeberegninger og om det finnes relaterte stoffer. I så fall kan det lette vurderingen av stoffet.

Da det i denne registreringen kan inneholde bedriftshemmeligheter, kan en bedrift få anonymitet overfor de øvrige registrerende bedriften ved at bedriftens interesser i samarbeidsforumet SIEF for dem som registrerer sine kjemikalier, blir ivaretatt av en tredjepart.

Det europeiske kjemikaliebyrået har laget en elektronisk veiledning for registrering. Fra neste år vil registreringsdata for kjemikaliene ligge ute på nettet.

EU-kommisjonens visepresident Günter Verheugen og kommissær for miljø, Stavros Dimas, sier dette lovverket er det mest ambisiøse i verden, og vil Europa i stand til få ny innsikt i sikker bruk av kjemikalier slik at helse og miljø kan beskyttes.

Saken fortsetter under annonsen

Kommisjonen oppfordrer både myndighetene i medlemslandene, industrien og tredjelandene og andre berørte parter om å gjøre dette arbeidet kjent for alle virksomheter.

I forbindelse med åpningen Av Det europeiske kjemikaliebyrået 3. juni vil kommisjonen arrangere en workshop for berørte parter, som også blir gjentatt i Helsingfors til høsten.