Siktet løslatt etter lange avhør

Publisert: 23. oktober 2008 kl 22.38
Oppdatert: 24. oktober 2008 kl 09.40

- Det er hyggelig både for meg og min klient at han slapp å overnatte hos politiet, sier advokat Cato Schiøtz til NTB.

Schiøtz bekrefter at det forelå pågripelsesbeslutning for begge de to siktede. Om den andre siktede fortsatt satt i avhør torsdag kveld kunne han ikke si noe om. Schiøtz opplyser at politiet har tatt forbehold om et nytt avhør med hans klient fredag.

Førstestatsadvokat Thomas Skjelbred, som er påtaleansvarlig i saken, ønsker ikke å kommentere saken og vil heller ikke referere gjerningsbeskrivelsen i siktelsen. Han vil heller ikke antyde når saken eventuelt er klar for en påtalebeslutning.

- Svært overrasket

Advokat Cato Schiøtz, som er rådgiver for den siktede sjefen for rente og valutabordet i DnB NOR, Jørn E. Pedersen, sier at hans klient er svært overrasket over siktelsen og benekter at han har brutt noen bestemmelse i verdipapirhandelloven.

- Siktelsen kom veldig overraskende på ham, og han er naturlig nok svært preget av dette. Han har forklart seg til Økokrim om sitt møte med Norges Bank og om hvordan han har håndtert den informasjonen han fikk under møtet. Han mener han har håndtert informasjonen korrekt, sier Schiøtz.

Mottok fortrolig informasjon

Saken fortsetter under annonsen

Den siktede meglersjefen hadde en samtale med Norges Bank 9. oktober der han mottok fortrolig informasjon om redningspakken for bankene.

Han skal deretter ha hatt en samtale med en av meklerne i DnB NOR som også er siktet. Denne mekleren skal være hovedansvarlig for salget av statsobligasjonene.

Advokat Schiøtz sier det ikke er tvil om at hans klient mottok innsideinformasjon, men det er ikke ulovlig. Derimot har han ikke påskyndet, men tvert imot advart mot å bruke denne informasjonen. At han orienterte seniormekler, Olav Magne Reinen som også er siktet, var nødvendig for at han kunne ta stilling til hele saken, sier Schiøtz.

Handelen i gang

Schiøtz hevder at salget av statsobligasjoner til de fire skandinaviske bankene allerede var i gang da Pedersen ble informert av Norges Bank. Salget som skjedde i ettertid var derfor bare en fortsettelse av en handel som var i gang, mener advokaten.

Han er fornøyd med måten Økokrim har opptrådt på overfor hans klient og advarer mot at noen skulle finne på å foreslå varetektsfengsling. Schiøtz vil heller ikke gjengi gjerningsbeskrivelsen i siktelsen.

Så lenge Økokrim ikke vil offentliggjøre siktelsene, er det uklart om begge siktelsene er like alvorlig. Mekleren som er siktet benytter advokat Cecilie Kvalheim i Wikborg og Rein under møtene med Økokrim. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen