Signatur på skinner
Hun har funnet ut at det er liten tid å spare på å ta flyet fra Oslo til Kristiansand. Det tar bare 45 minutter lengre tid på å reise med toget istedenfor å ta flyet på strekningen. Og samtidig sparer hun bedriften for langt over tusen kroner.
De er ute i god tid, de reisende. Ti minutter før adgang står de klare for å forflytte seg til Sørlandet. Trillekofferter og bager plasseres på hylla i kupeen, bærbare PC-er kobles til strømuttaket i stolen og de synker raskt ned i komfortable skinnstoler i okergule omgivelser. Ingen innsjekkingskø, sjelden forsinkelser og reise fra sentrum til sentrum. Bedre plass til lange mannebein foran stolen, panoramautsikt til naturen, hodetelefoner med radio og musikk og ikke minst en «egen» kelner som serverer varmretter, etterfyller kaffekannen, avishyllen og småsjokoladene på hele turen.
Forretningsfolk, og andre som vil betale for det, har fått sin egen oppgraderte avdeling - Signartur Pluss, i NSBs prestisjetog. Og de reisende på «business-class» til og fra Oslo-Kristiansand skryter av NSBs ansiktsløftning.
Signatur-toget har siden det ble introdusert i 1999, vært plaget av en del «barnesykdommer», og er ennå ikke helt friskt. For selv om toget er bygget for fart godt over 200 km/t, går det av sikkerhetsmessige årsaker «kun» i 130 km/t.
SPARER TID OG PENGER
Signatur-toget vinkes ut fra Oslo S på minuttet klokka 9.11. Markedskonsulent Edel Bakken i NKS forlag er på vei til et lærerstevne i Kristiansand. En drøy halvtime før togavgang dro hun hjemmefra. På Lysaker kommer kollegaen, forlagsredaktør Marianne Haanæs, på toget.
- Det er mer behagelig å reise med toget enn med flyet, og så er det mye mindre stress. Jeg slipper innsjekking og forsinkelser på Gardermoen. Her kan jeg gå rett om bord med bagasjen. Servicen og maten er upåklagelig, sier Edel Bakken, og heller rykende varm kaffe i pappkruset. Bakken reiser i perioder en del i jobben. I høst oppdaget hun fordelene med å bruke tog fremfor å fly, når hun skal på jobb i andre norske byer. Nå er hun blitt «togfan».
- Jeg har bestilt billetter via Internett, og det er veldig lettvint. I forrige uke reiste jeg til Trondheim med tog. Da var vognen helt full. Jeg har også hatt møter om bord på toget for å utnytte tiden effektivt, sier Bakken.
- Det begynte da vi skulle på et seminar på Finse tidlig i høst. Dit kunne vi ikke fly. Da fikk vi plass i en konferansevogn og oppdaget vi hvor deilig det er å ta toget. Så skjedde terroren i USA og flyulykken, og nå foretrekker vi toget, sier Marianne Haanæs. Men når hun skal på jobb i Alta neste uke, reiser hun selvsagt med luft under vingene.
På denne turen er det langt fra fullt. Passasjerene ønskes velkommen på norsk og engelsk. Det opplyses om tilbudene om bord, og om kildesortering av avfall, flasker og papir. Lystavlen opplyser at Lysaker stasjon ligger 13 meter over havet og at Liertunnelen er 10,7 kilometer lang.
JOBBER EFFEKTIVT
Med vindusplass på første klasse fra Arendal til Asker stasjon sitter prosjektleder Inger Ekornes i Sør Stangebye reklamebyrå. Hun jobber på sin bærbare PC. På vei til kurs i Oslo benytter hun tiden på toget til å forberede seg.
- Jeg foretrekker toget når jeg er på forretningsreiser. Dessuten tar det lengre tid å ta fly på denne strekningen, sier Ekornes. Hun betaler gjerne noen kroner ekstra for komfort og bedre service på Signatur Pluss.
- I denne vognen får jeg også ro og fred til å jobbe. At ikke flere reiser med toget når de skal til og fra de store byene, overrasker henne. - På toget kan man jo benytte tiden til å jobbe.
På et sete ligger det strødd med papirer og mapper. På setet ved siden av sitter systemanalytiker Neil Harrison fra Orion Energy Consulting. En gang hver måned setter han seg på Signatur-toget fra Arendal til Oslo for å besøke selskapets hovedkontor.
- Jeg leser alltid dokumenter på reisen. Det viktigste for meg er at dette er den raskeste måten å reise på. Servicen på toget er ikke så viktig, sier Harrison.
Salgssjef Magne Sandtveit i sigarett- og tobakkfirmaet Gunnar Stenberg AS har okkupert fire skinnseter på første klasse. Han sover. På arbeidsbordet ligger papirer og en diger kalkulator. For det meste av togtiden fra Mandal til Oslo har han benyttet til å skrive reiseregninger og forberede et distriktssjefmøte. Salgssjefen er ingen svoren togtilhenger, og tar som regel flyet til Oslo annenhver uke.
- Hvorfor det?
- Tiden, svarer han enkelt. Det tar nesten dobbelt så lang tid å ta toget enn å ta flyet for meg som bor utenfor Mandal. Men det er behagelig å ta toget også, innrømmer han. Med 90 reisedøgn i året, blir tiden viktigst. Hadde toget gått litt fortere, ville det vært et alternativ for ham oftere.
MINNER OM RESTAURANT
Togkelner Per Solhaugen serverer passasjerene på første klasse både frokost, lunsj og middag. Men først deler han ut en varm klut slik at passasjerene får vasket seg. Og så har han ansvaret for kaffebaren om bord. Han kan dette med service etter 30 år som kelner på Bergensbanen. - Kundene er så fornøyde på Signaturtoget. De sier at toget minner om en restaurant, smiler han og balanserer to kaffe og et wienerbrød for førsteklassekundene Gerd og Knut C. Hansen. Knut har jobbet 43 år ved skiftetjenesten ved Drammen stasjon og sier at det har vært mye galt med jernbanen - men det var før. Nå storkoser ekteparet seg på sin første reise på førsteklasse på vei hjem til Evje.
En som tar toget for første gang på mange år, er Terje Mork, it-ansvarlig i Norges Blindeforbund. Han kjører nesten alltid bil.
- Fly vurderer jeg aldri. Det er for dyrt. Nå som han er blitt klar over hvor fint toget er, skal han vurdere å bytte bort bilen til fordel for toget også neste gang han skal besøke kjæresten.
- At det fantes en kaffebar om bord, er den største overraskelsen, sier han.
Signatur-fakta
Med sitt langdistansetog, Signatur, har NSB som mål å gjøre toget til den beste måten å reise langt på i Norge.
- De nye togene vil gå oftere enn dagens tog. Når Bergensbanen og togene er godkjent for å kjøre i maksimal hastighet, i løpet av 2003, vil reisetiden bli redusert med om lag 45 minutter. Toppfarten er 210 km/t.
- De nye togene består av fire vogner med i alt 200 sitteplasser. Passasjerene vil kunne velge mellom tre avdelinger; Signatur Pluss, Signatur og Signatur Familie med egen lekeavdeling.
- Signatur Pluss har 40 sitteplasser, skinnstoler og bedre beinplass, panoramavinduer, dataarbeidsplasser, måltider servert ved plassen, egen konferansekupé.
- I ukene 38-42 var belegget på Bergensbanen 82 prosent, Dovrebanen 70 prosent og 59 prosent på Sørlandsbanen.
-Taper på tid
- Vi konkurrerer med alle former for transport mellom de store byene i Sør-Norge (fly, buss, privatbil). Og vi har, sammenlignet med samme periode i fjor, sett en klar økning i reisende på Signatur Pluss - som i all hovedsak er passasjerer som reiser på andres regning. Det vi fortsatt taper mest på i konkurransen, er reisetid, sier Arvid Bårdstu, informasjonssjef hos NSB.
Foreløpig er ikke fjerntogene lønnsomme.
- I henhold til planen skulle vi nå break-even etter tre år fra 2000. Fordi Signatur ikke kan kjøre så fort som planlagt, blir dette skjøvet ut i tid tilsvarende tiden fra hjulakselbruddet 17. juni 2000 til nye akslinger og boggier er på plass.