Shippingsmell i DnB NOR

Publisert: 18. november 2008 kl 15.19
Oppdatert: 21. november 2008 kl 00.07

Ved utgangen av september hadde DnB NOR utlån på til sammen 113 milliarder kroner til skipsfart- og offshorevirksomhet.
Det tilsvarer ti prosent av DnB Nors samlede utlån, ifølge Dagens Næringsliv.
Banken kan bli nødt til å ta tapsavsetninger på mer enn tre prosent av dette neste år, sier aksjeanalytiker Nils Christian Øyen i meglerhuset First Securities til avisen.

Nye 2,5 prosent av utlånene, cirka 2,7 milliarder, må potensielt tapsføres året etter, dersom han får rett.

Rederier kansellerer

DN skriver mandag at rederiene Genco og Seaspan er blant selskapenes som er de mest risikofylte i DnB NORs shippingportefølje.
Genco fikk låne nesten 10 milliarder kroner av DnB NOR i juli 2007. Selskapet opplyste 11. november at de kansellerer en bestilling av seks skip.
Avgiften for å kansellere bestillingen av de seks skipene er på 53 millioner dollar (cirka 371 millioner kroner).
Seaspan har lånt et ukjent beløp av DnB NOR. Selskapet har nå en samlet gjeld på over 10 milliarder kroner som det sliter med å betale.

Tapsbombe

Ratingbyrået Moody's har nedgradert DnB NORs finansielle status fra "stabil" til "negativ" på grunn av den store eksponeringen mot shipping.
Ifølge Dagens Næringsliv hadde DnB NOR ved utgangen av september hadde utlån på tilsammen 113 milliarder kroner til skipsfart- og offshorevirksomhet.

Men ifølge DnB NORs egne tall fra februar har Norges største bank en samlet eksponering mot shippingindustrien på 125 milliarder dollar - eller 875 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

Saken fortsetter under annonsen

Halvparten av eksponeringen er mot ikke-norske selskaper, opplyste DnB NOR i februar i år.