Sentralbanksjefen spår bråstopp i norsk økonomi

Publisert: 30. oktober 2008 kl 09.11
Oppdatert: 31. oktober 2008 kl 07.36

Gjedrem karakteriserer overfor Dagens Næringsliv stimulansen han nå gir norsk økonomi for kraftig kost.

For to uker siden ble styringsrenten kuttet med 0,5 prosentpoeng. I går kuttet Gjedrem ytterligere 0,5 prosentpoeng, slik at den nå er nede på 4,75 prosent.

Sentralbanksjefen påpeker også at kronekursen er blitt vesentlig svakere i det siste, noe som stimulerer økonomien ved at eksportsektoren blir mer konkurransedyktig. Han setter i gang flere tiltak, og varsler samtidig at rene skal ned - enda mer.

Han ser for seg at bankenes utlånsrenter skal gå ned med opptil tre prosentpoeng innen neste år. Dette fordi han setter ned styringsrenten, og fordi han venter at marginen mellom pengemarkedsrentene og styringsrenten vil krympe. Hvis det går som planlagt vil styringsrenten være under fire prosent i løpet av neste år, skriver DN.

Saken fortsetter under annonsen

Gjerdem er imidlertid ikke sikker på om han klarer å styre utlånsrentene så langt ned. Han påpeker at den tradisjonell koblingen mellom Norges Banks styringsrenter og aktiviteten i norsk økonomi ikke har virket som den skal under finansuroen.

Dersom koblingen mellom renta og virkningen ute i økonomien ikke er stabilisert innen noen måneder, mener Gjedrem at finansminister Kristin Halvorsen må på banen.

Bråstopp

Selv om renteendringene får den virkningen som sentralbanksjefen ser for seg, vil norsk økonomi oppleve en solid bråstopp, ifølge prognosene til Norges Bank.

Saken fortsetter under annonsen

- Avmatingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier Gjedrem til DN.

Han spår en vekst i fastlandsøkonomien på kun 0,25 prosent i snitt fra neste år av.