Selskapene
Sonera
Hovedkvarter: Helsingfors, Finland
Omsetning (2001): 2,2 milliarder euro
Kjøper: Telia, Sverige
Kjøpesum: 8,9 milliarder dollar
Sektor: Teknologi
Etter å ha mislyktes med Telenor, lyktes svenske Telia endelig å finne en fusjonspartner - finske Sonera. Fusjonen ble den største i Norden i fjor og forventes å styrke de to nordiske operatørene både hjemme og i internasjonale markeder som Russland, Tyrkia og Asia. Som vanlig når det gjelder integrering på tvers av to nasjonaliteter, knytter det seg mye usikkerhet om kulturene vil fungere bra nok. De fleste analytikere er imidlertid enige i fusjonen, som de mener vil styrke to selskaper som ble betydelig svekket av satsingen (og forsinkelsene) knyttet til tredje-generasjons telecom-teknologi (UMTS).
Instrumentarium Corp
Hovedkvarter: Helsingfors, Finland
Omsetning (2001): 1,0 milliarder euro
Kjøper: GE, USA
Kjøpesum: 2,2 milliarder dollar
Sektor: Teknologi
Med oppkjøpet av Instrumentarium oppnår GE Medical Systems et bredere utvalg av produkter og et økt nærvær i Europa. Instrumentarium spesialiserer seg i teknologi for helsesektoren - spesielt anestesimaskiner - gjennom datterselskaper som Datex-Ohmeda, Spacelabs Medical og Deio. Instrumentarium har bygget opp fabrikker i USA,Tyskland, Sverige og Finland og salgsavdelinger i 20 land. I 2001 økte salget med 12 prosent - dobbelt så mye som året før, mens netto-inntektene økte med 47 prosent. GE, som er i ferd med å selge unna ikke-strategiske selskaper, ser på Instrumentarium-kjøpet som strategisk viktig og har signalisert videre planer om investeringer i sektoren.
Oyj Hartwall Abp
Hovedkvarter: Helsingfors, Finland
Omsetning (2001): 807,6 millioner euro
Kjøper: Scottish & Newcastle PLC, Storbritannia
Kjøpesum: 1,8 milliarder dollar
Sektor: Drikkevarer
Takket være oppkjøpet av den finske drikkeprodusenten Hartwall er britiske Scottish & Newcastle nå det største bryggeriet i syv europeiske land. Oppkjøpet kommer etter kjøpet av Kronenburg-merket fra franske Danone i 2000. Med Hartwall kontrollerer nå Scottish & Newcastle, Storbritannias største bryggeri, merker som Lapin Kulta og finsk produksjon av Pepsi. Hartwall har hatt en jevn økning i salg de siste fem årene samt solid inntektsvekst.
Partek AB Oy
Hovedkvarter: Parainen, Finland
Omsetning (2001): 2,7 milliarder euro
Kjøper: Kone Oy, Finland
Kjøpesum: 1,3 milliarder dollar
Sektor: Transport
Fusjonen av de finske heisekran-selskapene Partek med KCI Konecranes skaper en gigant innenfor sektoren samtidig som begge selskaper regner med umiddelbare besparelser på 35 millioner Euro før skatter som følge av synergier. Det nye selskapet, Partek Konecranes, eies 52,5 prosent av gamle Partek-aksjonærer og 47,5 prosent gamle KCI Konecranes-aksjonærer. I tillegg til heisekran-divisjonen, selger det nye selskapet andre transport-løsninger - blant annet traktorer og skogsutstyr.
Navision A/S
Hovedkvarter: Vedbærk, Danmark
Omsetning (2001): 1,5 milliarder danske kroner
Kjøper: Microsoft Corp, USA
Kjøpesum: 1,2 milliarder dollar
Sektor: Teknologi
Bill Gates har nå utvidet imperiet sitt i Danmark og Europa gjennom oppkjøpet av den danske programvare-bedriften Navision (som ble skapt etter fusjonen mellom Navision og Damgaard i 2000). Det danske selskapet spesialiserte seg på små og mellomstore bedrifter og har etter oppkjøpet gått inn i Microsofts avdeling for det samme - Microsoft Business Solutions. Mange analytikere mener oppkjøpet vil styre Microsofts posisjon vis-a-vis konkurrenter som tyske SAP. Samtidig har Navision sikret seg videre drift i et tøft marked - de to Navision-lederne Jesper Balser og Preben Damgaard fikk fremtredende roller i det omorganiserte selskapet.
Nycomed Pharma AS
Hovedkvarter: København, Danmark
Omsetning (2001): 508,3 millioner euro
Kjøper: CSFB, Blackstone og NIB Capital
Kjøpesum: 1,1 milliarder dollar
Sektor: Medisin og bioteknologi
Norsk-danske Nycomed Pharma ble solgt til en gruppe investorer som skal pumpe nye millioner inn i bedriften og finansiere videre ekspansjon. Gruppen består av sveitsiskamerikanske Credit Suisse First Boston, amerikanske Blackstone Capital Partners og hollandske NIB Capital Private Equity. Dermed skifter Nycomed eier for andre gang på mindre enn fire år. Legemiddelselskapet ble solgt av britiske Amersham til Nordic Capital i 1999. Ledelsen fortsetter.
Fortum Petroleum AS
Hovedkvarter: Lysaker, Norge
Omsetning (2001): 295 millioner dollar
Kjøper: ENI SpA, Italia
Kjøpesum:1,1 milliarder dollar
Sektor: Olje og gass
Mens finske Fortum kjøper seg opp i elmarkedet i Norge (gjennom Hafslund), valgte de å selge seg ut av oljeletingen ved å selge sitt norske datterselskap til den italienske oljegiganten ENI. ENI-eide Norsk Agip sikret seg dermed et økt nærvær i oljelfeltet Åsgard i Nordsjøen, der det blir den tredje-største eieren etter Statoil og Petoro. Oppkjøpet innebærer også at Agip blir størst i leteområdet Goliat i Barentshavet. Fortum og Agip har også eierinteresser i oljefeltet Mikkel. Det norske Fortum har også interesser i Frankrike (Franpipe og Dunkirk-terminalen) og Tyskland (Europipe II) og er blant de selskaper som regner med en økning i produksjon i år - fra 35 tusen fat per dag i fjor til 40 tusen fat per dag i år. Alt i alt øker ENI sin totalproduksjon i Norge med 40 prosent takket være oppkjøpet. Italienerne mener også at begge selskaper vil tjene på synergi-effekter.
Amersham Biosciences
Hovedkvarter: Uppsala, Sverige
Omsetning (2001): 681 millioner pund
Kjøper: Amersham PLC, Storbritannia
Kjøpesum: 1,0 milliarder dollar
Sektor: Medisin og bioteknologi
Fem år etter fusjonen mellom bioteknologi-divisjonene til britiske Amersham og svenskamerikanske Pharmacia, valgte britene å kjøpe ut sine partnere. Amersham plc kjøpte opp Pharmacias 45 prosent i Amersham Biosciences, som har sitt hovedkvarter i Uppsala. Ved å kontrollere hele selskapet, mener Amersham-ledelsen at den oppnår lavere skatt samt økt effektivitet (gjennom blant annet raskere avgjørelser). I tillegg til virksomheten i Sverige, driver Amersham Biosciences utviklingsarbeid i USA og Storbritannia. Til tross for oppkjøpet øker satsingen på Sverige, der selskapet planlegger å investere 30 millioner svenske kroner.
Navion
Hovedkvarter: Stavanger, Norge
Omsetning (2001): 9,0 milliarder kroner
Kjøper: TeeKay Shipping Corp, Bahamas
Kjøpesum: 800 millioner dollar
Sektorer: Transport, olje og gass
Salget av Navion til Teekay var det niende-største bedriftssalget i Norden i fjor og ble kåret til "M&A/JV Deal of 2002" av det amerikanske tidsskriftet Marine Money International. Teekay er registrert i Bahamas, men har sitt daglige hovedkvarter i Canada. Med Navions 58 skip, har Teekay-flåten gått opp med nesten 50 prosent. Oppkjøpet skjedde til tross for intern uro i Statoil mot å selge til et utenlandsk rederi og konkurranse fra Knutsen OAS.
Nordea-Tryg
Hovedkvarter: Ballerup, Danmark
Premier (2001): 6,5 milliarder danske kroner
Kjøper: Tryg i Danmark smba
Kjøpesum: 732,4 millioner dollar
Sektor: Forsikring
Nordeas skadeforsikringsselskap Tryg ble kjøp opp av Tryg i Danmark som en bredere avtale om strategisk samarbeide mellom Nordea og Tryg i Danmark. Mens Nordea kan konsentrere seg om fokus på livsforsikring, vil avtalen innebære at den fortsatt kan tilby skadeforsikring til sine kunder. Tryg i Danmark vil også kunne fortsette å tilby Nordea-tjenester til sine kunder. Samtidig frigjør salget rundt 600 millioner danske kroner i økonomisk kapital i Nordea, mens Tryg i Danmark gagner på en eventuell fremtidig nordisk konsolidering. Tryg i Danmark var tidligere kjent som Tryg-Baltica smba og var tidligere majoritetseier i Tryg før fusjonen i 1999 mellom Tryg-Baltica og Unidanmark.
Esselte AB
Hovedkvarter: Solna, Sverige
Omsetning (2001): 10,9 milliarder svenske kroner
Kjøper: JW Childs Equity Partners II, USA
Kjøpesum: 586,9 millioner dollar
Sektor: Kontorutstyr
Salget til investeringsfirmaet JW Childs innebærer fersk kapital for 90-år gamle Esselte, verdens største kontorutstyrsselskap med et tilbud på mer enn 30.000 produkter. Planene fremover inkluderer ekspansjon til nye markeder i Øst-Europa og Asia samt mer satsing på markedsføring, spesielt av merkenavn som Dymo, Pendaflex og Leitz. Esselte har allerede i dag datterselskaper i 25 land og selger til 120 land. Fersk kapital er ikke den eneste endringen: Magnus Nicolin, en tidligere visepresident, overtok som toppsjef etter Jan Kvarnström.
AvestaPolarit Oyj
Hovedkvarter: Espoo, Finland
Omsetning (2001): 2,9 milliarder euro
Kjøper: Outokumpu Oyj, Finland
Kjøpesum: 549,8 millioner dollar
Sektor: Stål
Knappe to år etter fusjonen mellom svenskbritiske Avesta Sheffield og finske Outokumpu Steel, har sistnevnte nå overtatt full kontroll av aksjene. AvestaPolarit er en verdens største stålselskap med nesten 9.000 ansatte ved fabrikker i Finland, Sverige, Storbritannia og USA. Gjennom ekspansjon skal kapasitet på smelteverkene økes fra 2 til 3 millioner tonn. Blant de siste deler av ekspansjonen er kjøpet av ThyssenKrupp Nirosta GMBH som ble fullført 10. februar i år. Før det siste oppkjøpet av hele AvestaPolarit, hadde Outokumpu 52,4 prosent av aksjene. I juli i fjor ble det kjent at medeier Corus Group solgte sine 23,2 prosent og at Outokumpu ville by på resten av de utestående aksjene.
Sapa AB
Hovedkvarter: Stockholm, Sverige
Omsetning (2001): 15,2 milliarder svenske kroner
Kjøper: Elkem Sweden AB
Kjøpesum: 546, 5 millioner dollar
Sektor: Aluminium
Til tross for strid om pristilbudet, oppnådde Elkem Sweden (det svenske datterselskapet til norske Elkem ASA) å kjøpe seg opp til en dominerende eierposisjon i det svenske aluminiumselskapet Sapa AB. Elkem eier nå 71,8 prosent, med de resterende fordelt på diverse små-eiere. Sapa har har mer enn 6.500 ansatte i Europa, USA og Kina - nesten mer enn dobbelt så mange som jobber i Elkem. Omsetningen til Sapa ligger også høyere enn Elkem og oppkjøpet bidrar dermed til å øke sistnevntes totalresultat betraktelig. Oppkjøpet av Sapa begynte allerede i 2001 da Elkem økte sin andel fra 4,9 prosent til 32,1 prosent. Oppkjøper er et resultat av Elkems planer om å gå inn i sektorer med høyere vekst enn ferrosilisium og Sapa ble sett på som et naturlig valg.
Sophus Berendsen A/S
Hovedkvarter: Søborg, Denmark
Omsetning (2001): 3,9 milliarder danske kroner
Kjøper: Davis Service Group PLC, Storbritannia
Kjøpesum: 451, 4 millioner dollar
Sektor: Tekstil
Salget av danske Sophus Berendsen til britiske Davis Service styrker sistnevntes tilbud av arbeidsklær. Berendsen er markedslederne på området i Danmark, Norge og Sverige og i enkeltsegmenter i Tyskland, Nederland og Polen. Davis eier også fire andre tekstilselskaper i diverse land, to internasjonale selskaper som leier ut verktøy og et byggeform i Storbritannia.
Ericsson Microelectronics AB
Hovedkvarter: Kungans Kurva, Sverige
Omsetning (2001): Ikke offentlig
Kjøper: Infineon Technologies AG, Tyskland
Kjøpesum: 450,8 millioner dollar
Sektor: Teknologi
Salget av Ericsson Microelectronics til den tyske brikke-produsenten Infineon Technologies utgjorde en viktig del av Ericssons restrukturering i fjor. Salget innebærer at tyskerne overtar utvikling og produksjon av brikker samtidig som de fortsetter å levere til svenskene. Og selv om kjøpet ikke var i kontanter, men aksjer i Infineon, var salget godt mottatt hos de fleste analytikere. Infineon, som tidligere var heleid av Siemens, er Europas nest-største brikke-produsent og har med oppkjøpet sikret seg en rolle som strategisk partner for Ericsson.
NCC AB (eindommer)
Hovedkvarter: Solna, Sverige
Omsetning (2001): Ikke tilgjengelig
Kjøper: Whitehall Street Fund, USA
Kjøpesum: 405, 7 millioner dollar
Sektor: Bygg og eindom
Whitehall Street fund, eindomsdivisjonen til amerikanske Goldman Sachs International, kjøpte 40 eiendommer fra den svenske bygge-giganten NCC til en verdi av 3,9 milliarder svenske kroner. Dermed står NCC igjen med eiendommer til en verdi av 1,3 milliarder svenske kroner - som også skal selges i løpet av 2003. Rundt halvparten av eiendommene befinner seg i Stockholm, mens resten er fordel på syv andre byer i Sverige og inkluderer NCC sitt hovedkontor i Solna.
DSND
Hovedkvarter: Grimstad
Omsetning (2001): 2,5 milliarder kroner
Kjøper: Siem Industries, Bermuda
Kjøpesum: 389,8 millioner dollar
Sektorer: Shipping, olje- og gass
Etter et omstridt oppkjøp, sikret styrelederen for DSND seg majoriteten i selskapet. Kristian Siem kjøpe aksjer gjennom sitt Bermuda-registrerte selskap Siem Industries. Det Søndenfjelds-Norske Damskibsselskap (i dag kun kjent som DSND) eier nå mer enn 70 prosent av selskapet, som opererer skip for olje- og gass-sektoren i Nordsjøen, Mexico-gulfen, Brasil og Afrika. Sammen med amerikanske Halliburton, eier DSND også Subsea 7, som også er aktiv i oljetsektoren i Norge, Skotland, USA, Singapore og Brasil.
Munksjö AB
Hovedkvarter: Jönköping, Sverige
Omsetning (2001): 6,0 milliarder svenske kroner
Kjøper: Smurfit Holdings, Irland
Kjøpesum: 364,9 millioner dollar
Sektor: Skog og papir
Med oppkjøpet av svenske Munksjö, har den irske Jeffersen Smurfit konsolidert sin posisjon som en av verdens ledende papirprodusenter. I tillegg til vanlig papir, leverer Munksjö også løsninger for møbler, gulv og telekom-sektoren. Europa står for 75 prosent av salget og rundt halvparten av de 3000 ansatte befinner seg utenfor Sverige i land som Norge og Tyskland. Etter kjøpet har selskapet skiftet navn til Smurfit Munksjö.
Realia AB
Hovedkvarter: Stockholm, Sverige
Leieinntekt og salg (2001):
783,3 millioner svenske kroner
Kjøper: Columna Fastigheter AB, Sverige
Kjøpesum: 356,7 millioner dollar
Sektor: Bygg og eiendom
Til tross for at Columna kjøpte opp Realia ble det nye, fusjonerte selskapet hetende Realia AB. Eiendomsselskapet eier rundt 7100 leiligheter på 490.000 kvadratmeter, hvorav rundt 180.000 er i Stockholm. I 2001 økte leieinntektene med 2,4 prosent til 726,2 millioner svenske kroner. Columna eier også eiendommer utenfor Sverige, blant annet Belgia.
Hydralift A/S
Hovedkvarter: Kristiansand, Norge
Leieinntekt og salg (2001): 2,3 milliarder kroner
Kjøper: National-Oilwell, USA
Kjøpesum: 341,7 millioner dollar
Sektor: Olje- og gass
Fusjonen mellom norske Hydralift og amerikanske National-Oilwell skaper verdens ledende leverandør av systemer og komponenter i olje- og gass leting og produksjon, samt kraner og flytende produksjons-utstyr. Salget til National-Oilwell fører ikke til endringer i Hydralifts ledelse eller flytting av hovedkvarter. National har flest ansatte - 5.500, mens Hydralift har størst salg.