Sell in May and go away … eller ikke?

Publisert: 28. september 2009 kl 10.36
Oppdatert: 28. september 2009 kl 10.40

Det er ikke nødvendigvis slik at det alltid kommer en så brutal nedtur i denne perioden, men de fleste har den i bakhodet når de ser kalenderen skifte fra april til mai.

Analytikerne hos Investtech sitter på statistikk som viser at mai ikke nødvendigvis alltid byr på fryktelige stup på Oslo Børs, men det er den gunstigste perioden å selge seg ut av markedet på rent statistisk.

- Hvis man skal følge årstidsvariasjoner slavisk, skal du gå ut 22. mai og inn 26. juni, deretter ut 2. august og inn 19. november, sier Geir Linløkken. Han er forsk­ningssjef i Investtech og en av ekspertene i Børsspeilet. Ifølge Linløkkens statistikk betyr ikke «sell in May» at man bør selge fordi det kommer et stup, men det kan være gunstig å ta gevinst da.

- Ifølge vår 23-årige statistikk er mai­fallet i snitt på 1,5 prosent på Oslo Børs. For årene 1996-2005 var det imidlertid bare en liten dipp i midten av mai, og indeksen sto høyere ved utgangen av mai enn ved inngangen, sier Linløkken.

- Fallet i mai er altså ikke spesielt stort. Vi får dessuten statistisk en bra oppgang i juli, så skal du ut, bør du relativt raskt inn igjen, sier han.

Store bevegelser.

Selv om Linløkkens statistikk viser at det ikke alltid er slik at mai fører til depresjon på Oslo Børs, kan det være smart å huske at hovedindeksen stupte hele 17 prosent i løpet av seks dager i denne perioden i fjor, og endte ned 6,3 prosent i løpet av måneden.

Saken fortsetter under annonsen

Da var markedet preget av urolige børser verden rundt, og børslokomotivene Statoil og Hydro var på det verste ned hele 20 prosent.

Stig Tønder i Delphi Fondene tror ikke på systematikk i denne sammenhengen.

- Ofte er det slik i finansmarkedene at når alle har forstått spillereglene, så endres reglene. Det er med andre ord ikke noe som heter risikofri avkastning i aksjemarkedet, sier han.

Ifølge forvalteren er det kvartalsrapporteringen fra 1. kvartal som har størst påvirkning.

- Relativt store bevegelser i slutten av april, samt mai måned, skyldes nok snarere at de første kvartalstall fra selskapene kommer i denne perioden, og hvis mange skuffer, kan dette gi en nedtur, sier Tønder.

Markedet har så langt vært preget av mye positivt nytt. Slutten av april har vært svært god i USA. Store banker som JP Morgan Chase har løftet markedet betydelig.

Tønder kommer med et råd til de som frykter et stort fall i mai:

Saken fortsetter under annonsen

- I urolige perioder vil de selskapene som er lavt priset og har en relativt lite konjunkturfølsom inntekt, klare seg best. De som ofte får gjennomgå hardest, er de som i stor grad er priset ut fra høye forventninger om fremtidig inntjening, samtidig som dagens inntjening er moderat eller fraværende.

Bedre tider.

Aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities er ikke spesielt bekymret i forkant av mai.

- Så lenge oljeprisen holder seg over 65 dollar fatet, må vi nok ha hjelp utenfra for å få en nedtur i mai, sier Nyborg.

Han er enig med Stig Tønder i at kvartalsrapportene har stor påvirkning på børsen i mai.

- Første kvartal i år bør ikke bli spesielt dårlig. Forventningene har ikke vært skrudd altfor høyt opp i forkant, og starten av mai ser fin ut. Vi kan vente en god resultatsesong, sier han.

Han poengterer også at Wall Street bidrar med god stemning.

Saken fortsetter under annonsen

- To tredjedeler av selskapene på S&P 500-indeksen har levert tall som var bedre enn ventet. Inntjeningsveksten deres har vært på 5,2 prosent mot ventet 3,3 prosent. Det taler for bedre tider, sier Nyborg.

500 poeng.

Aksjestrategen er ikke fremmed for at vi kan se hovedindeksen på Oslo Børs i 500-poeng før sommeren.

- Får vi en vekst på to-tre prosent, er vi kjapt på 490 poeng, og da kommer 500 bare på farten, sier han med et smil. Det Nyborg mener, er at når vi kommer så nær 500 poeng, vil psykologien løfte markedet videre. Men, der er det også stopp.

- Vi stanger i taket på 500 poeng, sier Nyborg.

Også han mener at maifrykten er uberettiget. September skremmer mer.

- September er historisk sett den verste måneden på børsen, og det skyldes at analytikerne da ofte nedjusterer de litt for optimistiske estimatene de satte tidligere på året, siden de da har fått tallene for andre kvartal, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder mai, tror Nyborg at den påfølgende rolige perioden som sommermånedene byr på, kan være noe av grunnen til nedturer som har vært.

Den største trusselen for tiden fremover er ifølge Nyborg USA. Det er der mange av problemene ligger.

- Det er store svingninger i nøkkeltallene fra USA, og markedet preges av en viss frykt for boligmarkedet der borte, sier han.

Fallet vi hadde på Oslo Børs i februar, var preget av dette. 20 prosent av det amerikanske boligmarkedet var da belånt med såkalt subprime-lån, som er lån som deles ut til folk som ikke egentlig har råd til å ha lån. En av de største tilbyderne av slike lån, New Century Financials, endte med å bli slått konkurs i mars.

- Man fryktet at boligmarkedet i USA hadde begynt å avta. Samtidig fikk vi også noen gode nøkkeltall derfra, slik at det ikke er like nervøst nå, sier Terje Nyborg.

Han betrakter seg som nøytral til positiv når det gjelder det norske markedet fremover.

- Det hadde vært moro å se Oslo Børs i 500 poeng. Jeg ser en oppside på rundt fem prosent, og da er vi ikke langt unna, sier Nyborg.

Saken fortsetter under annonsen