Selger så det suser

Publisert: 22. november 2005 kl 13.26
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Derfor forbereder verken reiselivsnæringen eller handelsstanden seg på trangere tider.

Nordmenns feriemønster er i endring. Stadig flere legger ferien utenom den tradisjonelle fellesferien. Det sier kommunikasjonsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL).

- Det går bra i norsk økonomi og da går det også bra i reiselivet. Vi er reisende mennesker, sier hun.

Solheim sier at nordmenn ønsker variasjon i sine ferier. RBLs oppfatning er at mange deler opp ferien i flere deler, slik at de har en solferie og en opplevelsesferie.

- Trenden i Norge er at nordmenn ønsker mer opplevelser og innhold. Nordmenn har større bevissthet rundt sin egen fritid siden dette er et knapphetsgode, og veldig mange ønsker å oppleve noe, sier Solheim.

Nordmenn reiser stadig oftere på ferieturer, ifølge SSB. I 2004 reiste vi på til sammen 5,8 millioner ferieturer. 75 prosent av befolkningen var på minst en ferietur. Statistikken viser at nordmenn helst reiser med fly på utenlandsturer, og de bor på hotell. På norgesferie kjører nordmenn som regel bil og overnatter privat. Kvinner reiser oftere og på lengre ferieturer enn menn. SSBs tall viser at de som er bosatt i Oslo og Akershus reiser oftere på ferie enn andre. Personer med inntekt over 500.000 kroner ferierer mer enn andre nordmenn.

Nordmenn ivrer etter å bytte ut sine hvite- og brunevarer. Dette er gode nyheter for elektrokjeder som blant annet Elkjøp og Expert. Elkjøp omsatte for 12,2 milliarder kroner i Norden i regnskapsåret 2004/05, 14 prosent mer enn året før. Elkjøp har som målsetning å nå en omsetning på 15 milliarder kroner i 2007/08. Kommunikasjonskonsulent Christian Brekke i Elkjøp er positiv til utsiktene for neste år. Han sier elektrokjeden regner med at den positive trenden fortsetter, men Elkjøp ønsker ikke å gå ut med noen guiding på nåværende tidspunkt.

Saken fortsetter under annonsen