Sekken full av styreverv
Det viser Styretoppen, som Økonomisk Rapport presenterer i samarbeid med informasjonsleverandøren Bizweb. Det er andre gang Økonomisk Rapport presenterer den norske Styretoppen, som er den komplette oversikten over de 30 personene som innehar flest styreverv i norsk næringsliv. Felles for styregrossistenes Topp 30 er at de er menn, og har minst 51 styreverv hver i porteføljen. Det er innenfor eiendom og handel vi finner de fleste styregrossistene.
Det har ikke skjedd de store endringene i den norske Styretoppen i løpet av firemånedersperioden fra januar til mai. De tre eiendomsgutta på toppen forsvarer alle sine plasser fra forrige oversikt. Nedover listen er det enkelte endringer i plassering, men få virkelig store hopp opp eller ned på listen.
Derfor introduserer vi to nye, og dynamiske elementer i Styretoppen. For det første avslører vi navnene på de ti råeste styreklatrerne, som er en oversikt over de styrearbeiderne som kan vise til størst økning i antall styreverv siden forrige telling. Og så har vi selvfølgelig tatt med listen over de ti enkeltpersoner som har gått ut av flest bedriftsstyrer siden forrige gjennomgang av samtlige styrerom i norske bedrifter.
STYREKLATREREN
Styretoppens største overraskelse denne gangen heter Alexander Hegard, som i løpet av fire måneder har økt sin portefølje av styreverv med hele 30 styreposter til en total på 40 styreverv i norske bedrifter. I tillegg møter samme Hegard i en rekke svenske bedriftsstyrer, men dem får han ikke kreditert i vår oversikt.
Med totalt 40 styreverv klatrer Alexander Hegard opp fra en 2371 plass til en høyst respektabel delt 66. plass på listen over dem som har flest styreverv i norske bedrifter. Da slår han styregjengangere som Tharald Brøvig og Svein Ribe Anderssen i antall styreverv. For orden skyld, de to sistnevnte innehar langt «tyngre» styreverv enn Alexander Hegard.
Alexander Hegard er tredje generasjons skohandler. Bestefaren hans kom inn, og overtok ærverdige Grændsens Skotøimagasin en gang på 1930-tallet sammen med en kompanjong.
Hegard husker godt at han som fem-seksåring, ved inngangen til 1960-tallet, oppsøkte skomakeren som satt nede i kjelleretasjen i Grensen 12. - Det var fascinerende for en liten pjokk å se på en som produserte noe.
Hegard-familien solgte seg ut av Grændsens Skotøimagasin, som etter hvert hadde vokst til en kjede av skobutikker. Alexander Hegard dro over til Londons finansmarked. Han har blant annet vært trainee på Londonbørsen, og jobbet med corporate finance, men har hele tiden vært avstandsforelsket i det som rørte seg innenfor sko og annen detaljhandel.
I 1994/95 gikk Alexander Hegard sammen med faren sin Hegard og kjøpte aksjemajoriteten i den svenske skokjeden Wedins Sko, som de et par år senere fikk notert på Stockholmsbørsen.
- Vi så at skobransjen sto foran en omfattende konsolidering i de nordiske landene. Den utviklingen ville vi være med på, sier Alexander Hegard i en samtale med Økonomisk Rapport. Wedins har utvidet produktspekteret til også å omfatte accessoirer og reiseeffekter, og favner over både lavpris, volum og kvalitetssegmentet både på sko og reiseeffekter. Konsernet har vokst raskt gjennom aggressive oppkjøp. I 1996 omsatte Wedins Norden for litt over 300 mill. svenske kroner (eks. moms). I fjor passerte konsernet milliarden (eks. moms).
- I år regner vi med å omsette for 1,5 milliard kroner (inkludert moms), sier Hegard til Økonomisk Rapport. Omtrent en fjerdedel av dette kommer fra den norske virksomheten. Wedins Norden har til sammen 950 ansatte, med hovedtyngden i Sverige og Norge. I tillegg kommer en tallrik hær av deltidsansatte.
Far og sønn Hegard eier drøye 20 prosent av aksjekapitalen i børsnoterte Wedins, men kontrollerer nær 65 prosent av selskapets stemmeberettigede aksjer.
Alexander Hegard er både konsernsjef og styremedlem i Wedins Norden AB. Det gikk nærmest upåaktet hen i norsk finanspresse da Wedins Norden 20. november i fjor kjøpte opp Franz Schulz, som med sine 54 butikker er Norges største kjede innenfor accessoirer. «Franz Schulz blir svensk», skrev Dagens Næringsliv i en notis, som altså er en sannhet med atskillige modifikasjoner. Fra før eier Wedins Norden accessoirkjeden HP Hagen og skokjeden Park Sko. I tillegg har Wedins åpnet flaggskipet Rizzo i paradegaten Bogstadveien i Oslo.
Det er kjøpet av Franz Schulz som løfter Alexander Hegard opp på den norske Styretoppen. Virksomheten var ved oppkjøpet organisert i 30-35 forskjellige aksjeselskaper, og Hegard gikk inn i de fleste av disse styrene.
- Det er ikke mulig å gjøre en ordentlig jobb i førti bedriftsstyrer, fastslår Alexander Hegard, som er i full sving med å rydde opp i den norske selskapsstrukturen. I Meltzers gate, et par steinkast bak slottet, er Alexander Hegard i ferd å samle all administrasjon av Wedins norske aktiviteter under Wedins Norge AS. Wedins Norge AS vil ha tre datterselskaper under seg; Franz Schulz, HP Hagen og Park Sko. Det betyr at Alexander Hegard har til hensikt å redusere sin styreportefølje i Norge betraktelig. Men dette er ennå ikke registrert i Brønnøysundregistrene.
Hegard sier at det er uaktuelt å gjøre som en del av de mindre eiendomsaksjeselskapene under Eiendomsspar-paraplyen som har praksis for møteløse styrer og generalforsamlinger in absentium. - Vi har ansatte som vi må ta på alvor.
Kanskje er det noen som husker at Wedins åpnet et par-tre butikker i Oslo under Wedins-navnet, for så å trekke seg ut kort tid etter? To av butikkene ble konvertert til Park Sko, mens den siste ble avviklet etter en kraftig husleieøkning.
- Jeg utelukker ikke at Wedins kommer tilbake til Norge. Det ble for dyrt å markedsføre tre butikker. Du må ha minst femten butikker for å få nok trykk i markedsarbeidet. Når Wedins igjen kommer til Norge, blir det som landsdekkende kjede fra dag en, fremholder Hegard, som heretter vil bruke mer av sin tid til å følge opp den norske virksomheten. Men han kommer fortsatt til å være bosatt i Stockholm, i nærheten av Wedins hovedkontor og den svenske børsen.
Akkurat nå er det ikke særlig mye handel i Wedins-aksjer. Hele selskapet verdsettes til rundt 250 mill. kroner. Far og sønn Hegard eier Wedins-aksjer for til sammen 50 mill. kroner, på dagens historisk lave nivå. Aksjekursen er ikke Hegard spesielt fornøyd med. - Det virker ikke som om aksjemarkedet er interessert i detaljhandel for tiden. Men jeg er sikker på at interessen kommer tilbake, melder Hegard. Og legger ikke skjul på at han må levere bedre resultater fremover enn han klarte i fjor.
- Hvilket styre er det morsomste styret du har sittet i?
- Det må være Wedins Norden AB. Det er morsomt å sitte i styret i et børsnotert selskap, og jobbe med investor relations. Analytikerne stiller masse intrikate spørsmål. De er krevende, men uhyre profesjonelle.
- Våger du deg på å kåre Norges mest profesjonelle bedriftsstyre?
- Nei. Men jeg ville i hvert fall ikke ha sittet i Orklas styre.
- Er det noen forskjell på styrearbeidet i norske og svenske bedrifter. I så fall hva?
- Jeg opplever svenskene som grundigere og mer formalistiske. Jeg har inntrykk av at de forbereder seg bedre til møtene, sier Alexander Hegard, som bedyrer at han fortsatt er norsk, og tross alt har et krypinn i Frognerveien i Oslo. I tillegg til selskapene i Wedinssfæren figurerer også Alexander Hegard i styrene for sine private selskaper.